Avatar, gravatar, wavatar


Credeam că eu sunt printre ultimii dinozauri  care nu folosesc avatar şi atunci m-am documentat puţin asupra subiectului. Nu că aş avea şanse să nu mor prost, dar nici să fiu ignorant total asupra unui subiect care este destul de actual în mediul online.

Ce este acesta? Acesta este un avatar. Aşa am început să învăţ şi cam asta ar fi:

  • avatarul este un simbol pe care un utilizator îl alege ca reprezentativ pentru ceea ce este, face sau spune într-un anumit mediu. Avatarul poate fi 3D – cum sunt cele din jocurile pe computer, 2D – prezente pe bloguri, forumuri etc., sau 1D (text) – se numeau MUD;
  • semnificaţia religioasă a termenului avatar este alta. Totuşi parcă noua semnificaţie derivă din cea veche;
  • utilizarea termenului cu semnificaţia curentă este atribuită lui Neal Stephenson scriitor american orientat mai mult spre SF;

La ce-mi trebuie mie avatar? O întrebare legitimă de altfel. Răspunsul scurt ar fi probabil ca să dai posibilitatea celorlalţi să asocieze prezenţa ta virtuală în mediul online cu altceva decât un text. Probabilitatea de memorare-asociere a unei imagini este mult mai mare decât cea a unui text, asta este clar. În plus, o imagine face cât o mie de cuvinte, iar o mie de cuvinte sunt mult prea multe pentru un nume de utilizator…

Pe bloguri, forumuri etc. te identifici printr-un nume de utilizator şi o parolă. În plus, dacă vrei, majoritatea îţi dau şi posibilitatea să îţi asociezi o imagine, fie ea poza personala sau ceva ce tu consideri că-ţi este reprezentativ, adică  un avatar. Dacă mergi pe alt forum, blog etc., trebuie din nou să îţi pui avatarul în profilul personal, lucru care devine puţin obositor pentru cei activi în mediul online.

Şi aşa a apărut GRavatar-ul (Globally Recognized Avatar). Gravatarul este un avatar stocat într-o bază de date centrală. El  îţi este asociat prin intermediul adresei email. Înainte, când îţi făceai un cont pe forum-uri, blog-uri, trebuia să-ţi introduci şi adreasa de mail, acum însă,  ai posibilitatea ca adresa ta de mail să reprezinte identificarea unică a gravatarului tău. Cum? foarte simplu şi eficient: îţi creezi profilul pe gravatar.com şi îţi pui adresa de email şi avatarul. Orice forum sau blog care suportă sistemul gravatar, ştiindu-ţi deja adresa de email îţi va afişa gravatarul. Pentru a-ţi proteja adreasa, comunicarea între site şi baza de date se face printr-o codare, realizată cu ajutorul algoritmului MD5. În felul ăsta scriptul de pe pagina blogului comunică emailul codat bazei de date şi ea îi returnează gravatarul. În cazul meu, poza cu semnul de circulaţie reprezentând simbolul „fără băşini”.

gaz

Dacă ai un blog pe WordPress, există un plug-in wp-gravatar care îţi oferă mai multe avantaje. Citeşte aici detaliile. Dacă în schimb vrei să îţi pui ceva direct în scripturile PHP, uite aici un exemplu de la ddumi.

Tot din punct de vedere al blogărului privind problema, există şi posibilitatea să preiei gravatarul utilizatorilor care au aşa ceva, iar pentru cei care nu au, să generezi un avatar, tot pe baza emailului, astfel încât un vizitator să deţină acelaşi simbol, de fiecare dată când scrie un articol sau un comentariu. Plugin-ul wavatar pentru WordPress se afla aici. Avatarul generat pentru utilizatorii care nu au un gravatar este oricum mai interesant decât imaginea default a WordPress-ului.

Dacă încă nu ai un avatar, sper ca asta să te ajute să-ţi  faci o faţă pe Internet.

Dacă eşti maestru-maestră în avatare, şi dacă am uitat ceva important şi de bază, te rog spune-mi. Mulţumesc.

,

7 răspunsuri la “Avatar, gravatar, wavatar”

Lasă un răspuns