Norocul meu că Stardust mi-a adus aminte că am uitat să scriu articolul despre cum să ţinem minte într-un comentariu de pe blog, deci chiar am nevoie de articolul ăsta… Aşa, deci urmare a articolului De ce uităm, hai să vedem cum facem să ţinem minte anumite chestii.
Cum să ţii minte nume?
Nu-i aşa că de multe ori, chiar după ce tocmai ţi-a fost prezentată o persoană, realizezi că nu-i ştii numele, iar în momentul când ţi se adresează ţie pe nume, lucrurile devin şi mai penibile? Dacă nu ţi s-a întâmplat niciodată, felicitări. Dacă ţi s-a întâmplat, uite cam ce ar trebui amândoi să facem ca să ne descurcăm mai bine în viitor:
- ascultă – eu îmi dau seama de multe ori că în momentul când au loc prezentările mă preocupă altceva şi nu ascult de fapt numele;
- foloseşte-l imediat – ca să ai o rezonanţă a numelui în minte, este foarte util să spui ceva chiar după ce ai auzit numele, ceva de genul „Îmi pare bine de cunoştinţă Costin”. În felul ăsta deja ai o amprentă verbală;
- vizualizează – altă şmecherie care ne poate ajuta foarte mult este să vizualizezi, să asociezi numele, persoana şi orice altceva care ţi se pare relevant. De exemplu poţi foarte uşor relaţiona numele cu o altă persoană mai apropiată, de exemplu, când întâlnesc o Ralucă, mi-e foarte uşor să-i reţin numele pentru că îl asociez cu numele soţiei mele 🙂 Nu, nu le încurc, ştiu care este soţia mea, chiar aşa de uituc nu sunt. Altă variantă ar fi asocierea cu un obiect, o amintire puternică. Un exemplu în cazul ăsta ar putea fi numele doctoriţei cu care a născut nevastă-mea: Dascălu. Am reuşit să-l ţin minte pentru că am asociat-o cu un ajutor de preot 🙂
- repetă – mai ales dacă e vorba de o întălnire de afaceri cu mai multe persoane, după ce prezentările au fost făcute, în cazul în care nu ai la îndemână cărţile de vizită ale participanţilor pe care să ţi le aşezi într-o ordine similară cu aşezarea lor la mese, ar fi bine să repeţi în minte numele lor, aşa că atunci când va trebui să spui ceva în legătură cu un participant, să nu fie nevoie să zici „exact cum a spus şi domnul şchiop, cu un ochi mai mic şi unul mai mare din stânga, blablabla„, ar fi mult mai bine dacă ai putea spune „exact cum a spus Dnul Ionescu…”. Faza cu repetatul funcţionează şi când nu este vorba de o întâlnire de afaceri. Ce poţi să faci este să reutilizezi numele la despărţire „Hai pa bă Gogule!„…
Cum să ţii minte numere?
Cred că reţinutul numerelor ţine totuşi şi de partenera cu care ţi-o, ăăăă, despre ce scriam? Aaah. Numere, cifre, da. Cum ar fi PINul de la card. La partea asta, prima variantă şi cea mai simplă este să nimereşti un număr simplu de genul 4747, aşa încât trebuie doar să reţii un singur segment, 47. Dacă nu ai avut norocul ăsta, poate beneficiezi de un card de la o bancă mai serioasă care-ţi permite schimbarea PINului chiar din softul de la bancomat. Dacă nici ăsta nu este cazul tău, poate te ajută să vizualizezi tastatura şi să ţii minte poziţia tastelor pe care le apeşi. Nu uita şi ordinea că degeaba ştii cifrele dacă nu ştii şi ordinea. După trei încercări nereuşite rămâi fără el… Încă o variantă la faza cu numerele este să-ţi stabileşti un algoritm cum ar fi 1358 care poate fi 13-5=8 sau 1, 3, 5, 3+5=8, orice te ajută să reduci lungimea şirului fix de caractere pe care trebuie să le memorezi. Ca şi în cazul numelor, repetarea te ajută. Repetă. Dacă te aşteptai să înveţi cum să ţii minte numere de telefon din UK, cu 15 cifre după ce citeşti articolul ăsta, opreşte-te aici şi sări la manualul telefonului tău sau ia-ţi o agendă telefonică.
Cum să ţii minte zilele de naştere?
Nu ştiu frate, nu ştiu. Eu am încercat, dar nu pot. Nu pot, aia e. De aia m-am vindecat cum am scris în articolul Uiţi zile de naştere?
Cum să ţii minte ce ai de cumpărat?
Alooo, păi o foaie şi un pix? O listă d-aia veche pe hârtie? Tare e când uiţi lista. Hehe, bifat. O mini-chestie pe care am încercat-o de câteva ori şi a mers a fost să-mi imaginez zonele din supermarket de unde trebuie să iau chestiile care mă interesau. E adevărat că mi s-a şi întâmplat să mă uit ca omida la sudură vreo 5 minute la un raft întreg cu murături până să-mi aduc aminte că de fapt de acolo vroiam ardei din ăia iuţi puşi în oţet. Dacă foloseşti cam aceleaşi locuri pentru cumpărături de fiecare dată, schema ar putea funcţiona destul de bine. Dacă faci parte din marea echipă a cumpărătoarelor, scuză-mă, dar oricum lista este mai relativă decât toată teoria lui Einstein, şi oricum vei umple jumătate din căruciorul de cumpărături până să ştergi primul lucru de pe listă, aşa că partea asta devine neaplicabilă…
Cum să ţii minte şiruri de informaţii?
Un exemplu pe care nu-l pot uita este codul culorilor învăţat de pe vremea când mergeam la Clubul elevilor – electronică – în generală. ROGVAIV = Roşu Oranj Galben Verde Albastru Indigo Violet, de altfel este şi ordinea culorilor din curcubeu. Prescurtările de genul ăsta trebuie pur şi simplu memorate. Există şi varianta să-ţi construieşti un cuvânt al căror litere să te aducă înapoi la un şir de informaţii, cum ar fi lista amantelor curente. Ţii minte Rebel, şi după aia îţi aminteşti Raluca, Eva, Bianca, Elena, Luminiţa. Nu mamă, nuuuu, e doar un exemplu. Auuuu. Trebuie să mă opresc aici saldfk asdf ie fejaaldkfj sdkf uei. Glumeam, sunt ok. Doar că durează puţin mai mult să tastez cu nasul. Nu mai am mânuţe că mi le-a rupt soţia, iar faza cu literele mari mă omoară, că dacă sunt litere de pe centrul tastaturii nu-mi mai ajunge limba la Shift.
Cum să ţii minte prin mnemonică?
Vesticii sunt foarte tare axaţi pe treaba asta. Similar cu exemplul de mai sus, literele mari devin simboluri ale frânturilor de informatii. De exemplu, pentru a învăţa ordinea planetelor, ei spun „My Very Excellent Method: Just Say You Know Planets” adică Mercur, Venus, Earth=pământ, Marte, Jupiter, Saturn, Uranus, Neptun, Pluto. Mai corect trebuia să scriu în titlu mnemotehnica, despre care am găsit aici un articol interesant. Oamenii au şi o carte, nu am citit-o dar pare interesantă. O latură mai veche a mnemonicii se baza pe asocierea informaţiilor prin memorarea unor propoziţii cu rime. Metoda este încă folosită pentru educarea copiilor, deoarece amprenta auditivă a unor rime este mult mai uşor memorabilă. Îmi vine în minte un exemplu: Puiul, peştele şi puţa se mânâncă cu mânuţa. Expresia clasică, fără legătură cu cacofonia 🙂
Cum să ţii minte câte zile are o lună?
Credeam că toată lumea ştie treaba asta, dar am avut surpriza să văd că nu e chiar aşa. E chiar simplu, strângi pumnii, îi ţii unul lângă altul şi te uiţi la chestiile alea care ies în afară, habar n-am cum se numesc. Ei, indiferent că o iei de la stânga la dreapta sau invers, o ridicătură înseamnă o lună cu 31 de zile, o gaură înseamnă o lună cu 30 de zile. Excepţie este luna februarie care are 28 de zile, sau 29 în anii bisecţi. Uite o reprezentare vizuală pentru cum să ţii minte zilele lunilor. Uite aici o metodă matematică pentru a determina dacă un an este bisect sau nu.
Cum să ţii minte cu sistemul loci?
Metoda asta este foarte veche, chiar antică am putea spune. Pe scurt, ea presupune formarea unui itinerar, de exemplu de acasă la servici, pe care să-ţi fixezi anumite repere care să-ţi aducă aminte de anumite chestii. Ai o grămadă de resurse pe net pentru asta, poţi începe de aici.
Cu să ţii minte şi altfel?
Bănuiesc că sunt mult mai multe surse de informare. După ce am citit atâtea cred că o să fiu şi eu în stare să ţin minte mai multe chestii. Cel puţin am învăţat ordinea planetelor hehe, ca şi cum mi-ar folosi la ceva. Da’ mai ştii? Poate mă opreşte unul pe stradă şi-mi zice că dacă îi spun ordinea planetelor îmi dă un milion de euro. Dacă ţi se întâmplă, şi îi iei banii, să nu mă uiţi şi pe mine 🙂 cu o bere. Ca să nu uiţi, fă-ţi un tatuaj 🙂 Chiar şi asta ar fi o metodă ca să ţii minte cam toată viaţa ceva…
Saitografie pentru cum să ţii minte
Cu siguranţă te descurci şi singur(ă) să găseşti alte surse de informare, dar s-ar putea ca astea de urmează aici să-ţi fie şi la îndemână, şi de folos:
- Cinci metode de îmbunătăţire a memorării [EN];
- Cum să ţii minte prin tehnici academice pentru memorare [EN] – astea chiar vreau să le citesc şi eu mai pe îndelete;
- Memorarea şi mnemotehnica [EN];
- Cum să reţii numele – abordare similară ca mai sus [RO];
- Cisco şi mnemotehnica [RO];
Tu cum ţii minte chestii?
9 răspunsuri la “Cum să ţii minte ?”
Julia, mă bucur că ţi-au fost de folos informaţiile. Utilizare plăcută!
super tare frate!anumite chestii nu stiam………..
Uite că la asta nu m-am gândit. Numere cu semnificaţie autodescriptivă. Exemplul tău este deosebit de interesant 🙂
Eu am reusit sa invat numerele din UK. haha. Stiu vreo 5-6 si ma laud cu asta. E chiar usor din moment ce tre sa iti suni logodnicul de ‘nspe mii de ori ca sa ii zici sa ia o paine si logic, el tot uita. E si mai usor sa retii numarul soacrei. De exemplu la mine ultimele cifre formeaza cuvantul „bitch”. Oops..
Dragi vizitatori, bloggingul poate afecta grav sănătatea, mai ales în cazul în care daţi exemple nume de alte femei, ştiind că soţia va citi articolele. Assssta esssste. (ca şerpişorul din povesssste, am limba tăiată în două)
„Rebel” in loc de ce exemplu ai dat tu, iti propun eu unul mult mai bun. De ce nu : Razvan, Eugen, Bogdan, Emil, Liviu. Ce zici? Parca sunt mult mai bune nu??? Si in legatura cu limba poti sa te ajuti daca o tai in doua, pe lungime si asa ajungi la shift.
Cum să ţii minte ? | Pauza mea de relaxare…
O bucatica de informatie foarte utila pentru noi uitucii.Cel mai important dintre toate ar fi sa retii numele unei persoane pe care o cunosti avand in vedere ca mintea isi gaseste usor alte interese si ma indoiesc ca sunt multe lucruri mai jenante deca…
Câtă vreme funcţionează şi chiar ţii minte, eu zic că e total ok…
Cand e vorba de date de nastere, tin minte numai persoanele care s-au nascut in aceeasi zi cu mine. Cand ne referim la numere de telefon sau altfel de cifre, caut un fel de legatura intre ele, tre’ sa fie vre-unu crescator sau ceva de genul.
Daca ma gandesc la nume, asociez numele persoanei respective cu alta pe care o cunsc foarte bine.
Cam asta ar fi, pe scurt, metoda pe care o folosesc pentru retinut.
P.S.: Tare faza cu planetele … am invatat si eu ceva nou azi 😕