M-am surprins de mai multe ori intrând pe pagina Despre a blogurilor pe care le vizitez, pentru a afla mai multe despre cel/cea din spatele cuvintelor. În marea majoritate a cazurilor, pentru că am o prejudecată la care lucrez să o înlătur, conform căreia blogurile celor care abia şi-au serbat majoratul sunt pline de filmuleţe, de comentarii scrise de copii care au scăpat de teme şi de o lipsă acută de conţinut cu valoare. Există probabil şi excepţii pe care nu am avut plăcerea să le întâlnesc.
Pentru pauzamea.ro am vrut să am o pagină Despre, culmea culmii, chiar dacă la început nu prea am intenţionat să scriu nici un detaliu personal. Apoi mi-am dat seama că mă cam deranjau blogurile care nu iau o pauză ca să-şi prezinte succint autorii, aşa că, dacă pentru mine este ceva important, ar trebui să-i acord atenţia cuvenită şi pe propriul blog.
Am început să citesc câte ceva, pentru că binenţeles, avem ce învăţa şi despre cum să scriem o pagină Despre… În cele ce urmează îţi voi spune ce am stâns de prin blogosferă pe subiect ca să poţi aplica, dacă doreşti, pe blogul tău. Utilizare plăcută.
De ce să ai o pagină Despre?
Primul argument care-mi vine în minte este pentru că sunt şi vizitatori care sunt interesaţi de aşa ceva, iar din respect pentru ei trebuie să-ţi rupi puţin timp şi să le dai câteva infomaţii despre tine, nu? În cazul meu este doar un blog personal în care îmi iau pauzele, dar pentru cei care au bloguri ne nişă, bloguri tehnice, cred că pagina despre este locul în care vizitatorul se poate convinge dacă autorul este relevant sau nu pentru ceea ce-i interesează. Este adevărat că, până la urmă, valoarea conţinutului contează, dar totuşi, parcă şi prezentarea persoanei din spatele cuvintelor face blogosfera un loc puţin mai personal, mai prietenesc.
Alte argumente le-am găsit pe Problogger şi anume:
- transparenţa – o caracteristică dominantă a blogosferei care prin popularitate devine o cerinţă pentru toţi cei care se alătură ei;
- implicarea – indiferent de subiectul tratat, latura personală a autorului poate reprezenta un element definitoriu de diferenţiere (pentru unii pozitivă, pentru alţii negativă);
- promovarea propriului conţinut reprezentativ, articolele din arhive la care ai muncit şi care crezi că reflectă spiritul blogului tău cât mai bine.
Mai multe detalii despre conţinutul recomandat de Problogger găseşti aici.
Ce ar fi bine să conţină o pagină Despre?
Bazându-mă pe sfaturile de acolo, consider că o pagină Despre ar trebui să acopere următoarele chestii:
- detalii personale despre autorul sau autorii posturilor;
- ideea de bază a blogului şi eventual de unde a apărut;
- o poză sau imagine reprezentativă cu care să te identifici tu ca autor sau blogul ca şi concept;
- nişte obiective pe care ţi le-ai propus pentru blogul tău;
- alte informaţii pe care le consideri importante pentru vizitatorii tăi (eu am pus nişte aiureli de drepturi şi obligaţii);
- date de contact (aici am preferat să las o pagină separată de contact pe care iniţial pusesem şi un formular online pe care mai apoi l-am şters pt că nu l-a folosit nimeni). Cred că pe viitor voi renunţa la pagina de contact şi voi face o altă pagină cu recomandări, legături către e-locurile care-mi plac sau mi se par utile;
Ca regulă generală cred că este bine să te limitezi la o dimensiune redusă a paginii şi să nu povesteşti toată copilăria ta. Până la urmă poţi scrie un alt articol despre asta, d’aia ai blog. Părerea mea.
Câteva sfaturi suplimentare vei găsi aici, de unde tocmai am realizat că-mi lipseşte ceva, partea în care ar trebui să scriu cui se adresează blogul. Păi e simplu, celor care vor o pauză, pauza mea. În plus, în articolul menţionat ai şi câteva sfaturi pentru a scrie o biografie reuşită. În cazul meu este irelevantă biografia, nu am un blog profesional, nici blogăr cu experienţă nu-s, aşa că rămâne la latitudinea vizitatorului să revină sau nu. Eu voi fi aici şi îi aştept cu plăcere. Îmi pare rău că nu am găsit resurse relevante în limba română pe subiect, dacă ai tu, te rog să le adaugi.
Cum este pagina ta Despre?
Că tot am vorbit pe tema asta destul de mult, uite aici ce a ieşit Despre mine şi pauza mea. Cu siguranţă sunt lucruri pe care le vezi în mod diferit. Pe mine mă interesează ce ai de spus, aşa că te rog completează, contrazice dar pune şi un link către pagina ta Despre, îţi va face doar bine. Mulţumesc.
7 răspunsuri la “Despre pagina despre”
Am înţeles. La varianta cu mulţi Răzvani există şi posibilitatea să te semnezi şi cu numele de familie. Mulţumesc pentru feedback-ul legat de setările contului. O să mă uit să văd ce se întâmplă. Succese nebănuite.
Asa am setat eu browserul pe auto-complete, deoarece exista multi „Razvani” pe net si deoarece imi pot gasi usor comentariile mai tarziu (Google).
Oricum, am retinut cerintele sitului tau si voi incerca sa ma conformez in viitor. Daca sunt grabit sau daca va trece mai mult timp, este posibil sa uit. In acest caz, considera ca s-a facut o greseala neintentionata.
Hmmm … am incercat sa schimb setarile (linkul „schimbă-ţi setările”), dar se pare ca exista o problema de JavaScript pe pagina:
„ShowUtil is not defined”
Eu navighez cu Firefox 3.0.7 / Ubuntu Linux.
@Razvan: mulţumesc. Am modificat numele tău pt că precizarea adresei aduce aromă de spam şi cred că nu doreşti lucrul ăsta, nu?
Ar fi bine sa citeasca cat mai multi blogeri articolul tau. Si eu sunt curios si vizitez pagina „despre” la un blog care mi-a captat interesul.
Mă bucur că a fost util. Despre vizite pe pagina Despre 🙂 cel mai bine ar fi să vezi câţi vizitatori ai tu. A mea este a 5-a cea mai accesată din blog…
M-am inspirat, sa sti. O sa fac si eu cateva modificari la pagina „despre” cu toate ca a dat roade si asa cum este, simpla. Lumea a dat de mine din datele de acolo si a fost ok. Dar cata lume viziteaza, pana la urma, pagina „Despre” ? Eu nu, doar in cateva exceptii. In rest ma intereseaza calitatea articolelor si informatiile cu care acesta ma ajuta. La Despre intru doar cu motiv intemeiat … 🙂
Despre pagina despre | Pauza mea de relaxare…
M-am surprins de mai multe ori intrând pe pagina Despre a blogurilor pe care le vizitez, pentru a afla mai multe despre cel/cea din spatele cuvintelor. În marea majoritate a cazurilor, pentru că am o prejudecată la care lucrez să o înlătur, conf…