Cum poate să ragă un leu frate. Îmi aduc aminte că eram la Zoo şi a scos unu’ un sunet de mi s-a ridicat părul în cap. Sforăitul ar trebui să fie mai puţin înfricoşător şi neplăcut. Şi eu am ceva probleme, minore faţă de ce am mai văzut pe net, dar cred că subiectul sforăitului este valabil pentru mulţi dintre noi, aşa că detaliez mai jos ce am găsit pe ici pe colo.
Ăla care este în Guinness Book, cu recordul mondial la sforăit a reuşit performanţa să atingă 93 de decibeli, cam cât face un Boeing 747 la decolare. Mai e şi pakistanezul ăsta care a avut cea mai mare piatră la rinichi, de 620g, sau spaniolul ăsta care are 16.5cm lungimea părului de pe picioare. Pentru excepţii adresează-te la Guinnes World Records, articolul de faţă nu te poate ajuta prea mult…
De ce să-ţi pese de sforăit
Nu prea m-am gândit la subiectul ăsta în mod serios, nici măcar când am început să scriu articolul de faţă. Citind chestiile pe care le vei vedea mai departe, mi-am dat seama că sunt motive serioase pentru care trebuie să-mi pese de sforăitul meu, şi anume:
- sănătatea soţiei – un studiu a arătat că partenerele sau partenerii celor care sforăie pierd în medie pe noapte cam două ore de somn. Eu zic că două ore nu, dar dacă o oră pierd pe noapte, asta înseamnă 365 ore pe an adică mai mult de un an din viaţă, dacă iei în calcul că un cuplu durează vreo 30 de ani. Chiar vreau să am o căsătorie de lungă durată şi sper să apuc cei 30 ani împreună cu soţia, dacă nu chiar mai mult şi în cazul ăsta, chiar nu am de gând să-i nenorocesc un an din viaţă;
- sănătatea mea – nu că ar cauza sforăitul ceva, dar el poate fi un simtom al unor probleme mult mai grave;
- somnul chiar este o pauză de relaxare necesară organismului, nu opţională ca blogul ăsta, şi dacă nu ţi-o iei, vei avea alte probleme.
Apneea, termenul medical utilizat pentru a defini oprirea respiraţie, poate să apară de foarte multe ori pe noapte, afectând într-un mod negativ odihna şi implicit funcţionarea corectă a organismului. În plus, oprirea temporară a respiraţie generează un nivel ridicat al dioxidului de carbon în sânge, care la rândul lui stimulează anumiţi centri nervoşi la un prag de alarmă, când practic creierul te trezeşte. Acum îmi dau şi eu seama că de câteva ori m-am m-am trezit brusc şi m-auzit sforîăind, sentiment foarte ciudat de altfel…
Cauzele sforăitului
Nefiind un studiu ştiinţific ci unul practic voi încerca să nu folosesc termeni medicali şi să prezint doar chestiile cu utilitate. Te rog să mă completezi şi/sau completezi oriunde este cazul. Dacă eşti specialist(ă) rugămintea este să scrii cu cuvintele mele, nu cu ale tale, pentru că am mai citit câteva articole din care nu am înţeles mai nimic şi vreau ca asta să nu li se întâmple cititorilor mei. Deci, dintre cauzele sforăitului:
- alcoolul – l-am pus pe ăsta primul, nu că ar fi cel mai important, dar am observat (adică nevastă-mea) că după serile udate tare sforăi mult mai tare şi mai mult decât în general. Dacă această cauză îţi este aplicabilă, poate vrei să citeşti şi articolul Băutura şi mahmurealea – ghid practic;
- sedativele – la fel ca şi alcoolul, sedativele fac să se relaxeze căile respiratorii, aşa că o parte atârnă frate şi se fâlfâie când respiri, generând astfel sunetele neplăcute definite ca sforăit;
- poziţia în timpul somnului – altă chestie observată din experienţa proprie (a nevestei) este că în momentele când dorm pe spate e nevoită să-mi dea mai multe coate în coaste ca să nu mai sforăi. Asta se întâmplă pentru că aceleaşi chestii de mai sus atârnă mai mult când stai pe spate.
- respiraţia pe gură (aici intervine răceala sau imposibilitatea de a respira pe nas datorită deviaţiei de sept) – creşte probabilitatea ca să apară sforăitul;
- fumatul – prin alte efecte asupra aparatului respirator poate produce şi plăcerea sforăitului;
- mâncatul excesiv înainte de culcare, prin influenţa asupra modului în care funcţionează diafragma, poate contribui la sforăială;
- particularităţi anatomice – mandibula, limba, bolta palatină;
- arsurile care le simţi pe gât denumite ştiinţific refluxul acid stomacal, contribuie şi el la partitura de sforăit;
- obezitatea – stratul excesiv de grăsime conduce şi el la triluri deosebite de sforit;
- vârsta – cum mai toate te lasă cu vârsta, se pare că şi chestiile alea de prin gât devin mai lălâi şi flutură în vânt zălog de sforăială;
Remedii împotriva sforăitului
Există două tipuri principale de acţiuni: chirurgicale şi nechirurgicale.
Metodele chirurgicale sunt din câte am văzut utilizate doar în cazuri grave având ca scop corecţia deviaţiei de sept, corecţia mandibulei, limbii sau amidgdalelor. Cum mi-am propus să nu am chestii comerciale aici, nu voi lista cabinete medicale care tratează chirurgical problema sforăitului. Sut sigur că vei găsi pe net o grămadă de variante. Dacă tu ai trecut printr-o astfel de experienţă şi ai fost ori foarte mulţumit(ă), ori foarte nemulţumit(ă), am să te rog să laşi un comentariu cu detaliile locului în care te-ai tratat.
Metodele nechirurgicale se bazează pe tratamente mai mult sau mai puţin naturiste şi în principal pe schimbarea stilului de viaţă în vederea eliminării cauzelor identificate mai sus. Personal m-am gândit să încerc să lucrez la cele care-mi sunt la îndemână, cum ar fi poziţia în timpul somnului, respiraţia pe gură, mâncatul, şi dacă nu obţin progrese voi trece la nivelul doi, asta pentru mine însemnând nişte produse, de preferat naturiste, am văzut că există nişte spray-uri şi niste plasturi care îţi lărgesc nările. Din nou nu vreau să fac din articolul ăsta ceva comercial, mai ales că nu am încercat eu un astfel de produs ca să îţi pot spune ceva concret. Aşa, din pix, poţi găsi fără probleme produse de genul ăsta pe net. După ce voi încerca şi eu, voi scrie aici părerea mea. Dacă tu ai încercat aşa ceva, lasă un comentariu care să ne ajute şi pe noi, ceilalţi sforăitori.
14 răspunsuri la “Eu sforăi, tu ai scapat de sforăit ?”
Foarte reusit articolul, felicitari. Si eu am o problema destul de serioasa cu sforaitul. De spatamani incerc sa ma documentez asupra cauzelor sforaitului si orice informatie este utila. Pentru cei asemenea mie ca si completare (fara suparate) la acest articol se poate citi pe http://www.sforaitul.ro
pt mai multe informatii:
http://www.sfatulmedicului.ro/Insomnia-si-alte-tulburari-de-somn/sforaitul_483
@Mia: mi se pare interesante? Şi faptul că adresa din spatele numelui este exact către saitul fimei care le comercializează este doar o coincidenţă? Aş fi apreciat să spui că lucrezi pentru, sau eşti afiliată cu firma care le distribuie şi că aveţi x clienţi fericiţi…
Am auzit ca pentru combaterea sforaitului exista acele benzi nazale care nu au nici un fel efect secundar si am prieteni care au folosit acest produs. Intr-adevar ei nu mai sforaie atat de intens, se aude doar o respiratie mai greoaie si cam atat.
Mi se pare interesante :).
@Stardust: sperăm chiar şi mai mult, dar la un minim de 30 de ani, deja sforăitul produce pierderi semnificative de timp şi odihnă…
Cum adică ”dacă iei în calcul că un cuplu durează vreo 30 de ani”? S-au făcut studii în acest sens bazate şi pe speranţa de viaţă a unui om? Nu cred că trebuie să ne precondiţionăm mintea la doar 30 de ani ci să ne setăm interior pentru 40 de ani cel puţin, cu sforăit sau fără 🙂
Am zis că o să încerc şi eu cu aşa ceva, am văzut o reclamă la televizor de curând.
Exista o lamela de metal cu adeziv, pe care o-ndoi si lipesti de nari, pe deasupra. Fiindca-i elastica, iti mareste narile. Stiu oameni care si-au salvat casnicii cu treaba asta.
aici nu te contrazic, eu vorbeam de chestii incercate, ce-i drept.
@sideris: în principal ai dreptate. Ce subliniasem în cadrul articolului este faptul că nu vreau să pun legături către nişte magazine care vând produse depre care nu ştiu nimic, doar că le-am găsit cu o căutare pe Google. Dacă voi folosi un produs şi-mi voi forma o părere (bună sau proastă) o să o scriu aici. Ce nu vreau să fac însă este să direcţionez cititorii spre nişte chestii despre care nu ştiu nimic…
Nu te supara, dar eu nu inteleg ce e cu fobia asta de a „face reclama”. Parerea mea este ca astfel ramanem si noi, micii bloggeri, ca si celebrele site-uri inutile care spun „vai, ce minunat este uleiul de jojoba, folositi-l!”, dar nu iti spun unde gasesti de cumparat si, de fapt, nu iti spun ca in Romania nu prea gasesti! Se scriu tone de articole inutile si fara aplicabilitate. Eu, personal, incerc sa spun lucrurilor pe nume, sa stie lumea daca am gasit ceva de calitate. Vreau sa raspandesc, vreau sa impartasesc, nu vreau sa tin pentru mine. Este blogul meu, pot scrie ce doresc eu, mai ales ca scopul este incunostiintarea altora de ce descoperim cate unul dintre noi. Nu i-as spune publicitate. Ci review. Sau nu?
@Forin: îmi aduc aminte când am mers un weekend la munte şi am nimerit o variantă de cazare cu mai multe paturi în cameră. Mai era un nene cu noi care m-a luat de departe 🙂 Fugiseră toţi urşii pe o juma’ de kilometru când am început un duo redutabil… Binenţeles că am aflat de la ceilalţi care n-au dormit mai deloc.
@Ralucutza: Dacă nu ar fi nevoie să auzi ceva, atunci poate găsim nişte dopuri de urechi. Nu umblăm la cauză, dar diminuăm efectele…
Poate ca v-ati obisnuit voi care sforaiti,ca nu va auziti, dar pentru cei/cele care dorm( sau mai bine zis nu dorm) langa voi ce ziceti? Cu asa ceva nu te poti obisnui ca in fiecare seara e alta melodie pe care nu o stiai cu o seara inainte, si trebuie sa o inveti pana dimineata.
Sa-ti traiasca boxererul si sa fie sanatos. Sunt niste catelusi tare simpatici, si sunt recunoscuti ca sforaie f.f. tare din cauza nasucului.
Eu dau ca exemplu cainele meu, un boxer tigrat de un an. Cainele asta doarme in cele mai ciudate pozitii si sforaie mai rau ca si un om mare … sforaie cu pasiune si sinceritate 🙂 Ma sperie !
Singura problema cu care m-am confruntat a fost frigul la picioare. Cu sforaitul ma impac relativ bine si o fac foarte rar, deobicei cand sunt racit sau cand dorm intr-o pozitie ciudata si sunt foarte obosit. E ceva normal, cel putin ne-am obisnuit (noi ca oameni) sa sforaim