În secolul roboticii școlile pregătesc șomeri

Copii robotica, robotica pentru copii, educatie

Cum arată sistemul educațional? Ca o mașinărie de distrugere în masă a creativității, a imaginației și poate chiar a spiritului uman. Secolul acesta va fi marcant pentru apariția pe scară largă a roboților. S-ar putea să trăim un paradox prin care roboții să ne învețe ce înseamnă natura umană.

Momentan avem un sistem de învățământ care parcă vremsă scoatem roboți pe bandă, nu oameni. Problema este că reușim destul de bine. Copiilor le cerem să fie ca mașinile, să execute comenzi, să învețe mecanic. Unde rămâne partea naturală, plină de energie, curiozitate și  fascinație umană?

Știm deja că doar în echipă obținem sinergia necesară unor progrese remarcabile. La școală, dacă mai mulți copii vor în echipă să ajungă la un răspuns corect, asta numim trișat.

Copii robotica, robotica pentru copii, educatie
Distracție, educație, pregătire pentru viitor. RoboticaPentruCopii.ro

Poate că merităm o lecție. Poate că vom vedea cum roboții ne vor arăta ce înseamnă să fim umani. Ei vor fi cu siguranță mai buni roboți decât suntem noi. Iar noi, ca oameni, dacă suntem buni la ceva, suntem cu siguranță buni la adaptare. Atunci, măcar atunci, sper că ne vom reîntoarce la îmbelșugata natură umană, ne vom diferenția de niște roboți. Ei vor fi mai rapizi în inteligență, mai acurați în mișcări, dar nu vor fi oameni. Poate că a trecut suficient de mult timp ca să avem nevoie de roboți să ne arate ce înseamnă să fii om.

Menținem un sistem educațional bazat pe cerințele secolului nouăsprezece, pentru performanță și progres în secolul douăzeci și unu. Pe bune? Sute de ani și facem la fel, sperând să avem alte rezultate?

Am avut parte de era agrară, am trecut și peste cea industrială, dar sistemul nostru educațional a rămas chircit, stafidit, încăpățânat în a nu fi schimbat.

Copiii învață singuri să meargă, să mânânce și să se joace. Fac asta frumos, natural, prin observare și experimentare. Ei vor afară, vor liberi, vor să încerce. Noi îi băgăm înăuntru, îi închidem, îi penalizăm c-au încercat.

Și dacă tot nu sunt de acord cu acest sistem educațional depășit și nici cu plânsul de milă, m-am întrebat ce pot face eu. Pot începe un nou proiect prin care copiii să învețe, să se joace și să construiască roboți. Copiii să facă roboți, nu invers. Așa a începe RoboticaPentruCopii.ro

Tu ce faci?


Lasă un răspuns