Eşti pregătit(ă)?

cutremurEram pe drum spre casă acum câteva zile şi mă gândeam cât de puţin suntem noi românii să facem faţă unor evenimente deosebite. Norocul nostru (cred) este că râuri, ramuri, ne sunt prieteni doar nouă şi n-am avut mai recent parte de o calamitate care să ne afecteze la scară naţională. Un cutremur, o inundaţie, sau o epidemie, sau Doamne fereşte un război. Nu îmi venea în minte altceva decât faptul că riscul de a nu putea să am grijă de bebe mi-ar schimba brusc comportamentul înspre animalic. Adică se întâmplă ceva, spitalele oricum sunt şi acum depăşite de situaţie, ce să mai zicem în momentul în care ar fi vorba de un aflux instantaneu de cazuri medicale, ca după un cutremur de exemplu… Deci ajung acolo, cu copilul în braţe, coadă mare, copilul suferă, devin animal, trăind doar cu instinctul de supravieţuire. Bleah, macabru şi sper să nu apuc niciodată aşa ceva. Există şi varianta să avem toţi organisme rezistente dar chiar aşa infailibile, nu prea cred… În plus, cam orice pacient ajunge la spital însoţit de cineva. Acel cineva, dacă zăboveşte prea mult pe acolo, devine la rândul lui pacient. Dacă te cheamă şi Lăzărescu, deja ai o problemă.

Natura cred că are puterea de a ne face să ne întoarcem în timp, pierzând chiar lucrul care ne-a făcut să evoluăm: societatea. Fără reguli, fără valorile care au fost construite în timp, ajungem înapoi în pădure şi în peşteri. Pentru unii bănuiesc că nu ar fi o schimbare prea mare, fiind oricum animale, nu dau exemple, ştii şi tu cu siguranţă nişte exemple. Pentru noi-restul însă, ar fi ceva dramatic. Eu nu sunt pregătit pentru aşa ceva şi nici nu cred că aş putea fi. Poate după vreo lună-două pe o insulă pustie ca ăia din Lost.

Despre mine am zis că lucrez în logistică şi un alt gând care mi-a venit în cap era un conflict armat în care România ar fi implicată. Şi îmi imaginam modul în care s-ar desfăşura lucrurile dpdv logistic. Cu toate că activitatea într-o multinaţională într-o industrie cu clienţi JIT lucrurile sunt destul de complicate şi responsabilităţile sunt corespunzătoare, logistica într-un conflict armat ridică activitatea la un alt nivel, level 2, de unde ai doar o finalitate, game over, cu variantele naşpa-mort şi învingător-viu. Mă gândesc că toate trebuie să meargă ceas. Nu că n-a ajuns cisterna cu motorină că a încurcat şoferul drumul, sau că s-au terminat gloanţele subit datorită unei greşeli de inventariere. Am toată stima pentru profesioniştii care lucrează în domeniu şi cu toate că bănuiala mea nu este fondată pe absolut nimic practic, am totuşi senzaţia că la noi lucrurile sunt cam varză.

Tu ai fi pregătit(ă) pentru o situaţie de genul ăsta?

Comentarii

23 de răspunsuri la „Eşti pregătit(ă)?”

  1. Avatar pauzamea

    E lăsaţi, lăsaţi, că şi eu am fost timid şi acum lucrez la al doilea copil, cu soţia 🙂 hehe

  2. Avatar visio
    visio

    pai…am gasit nenea; acum stii ca sunt timid si ….:)

  3. Avatar pauzamea

    Hehe, păi poate găseşti pe cineva ca să dai mai departe ADNul de calitate 🙂

  4. Avatar visio
    visio

    nu..cred ca ne nastem egali; nici macar genetic; dintr-un betiv si o femeie normala, sau invers chiar, nu cred ca va rezulta un „produs” de calitate; pe de alta parte una e sa te nasti in familia Gates si alta sa te nasti in familia…x sau y sa-l citez pe baiatul cu triunghiul isoscel(tare mult mi-a placut triunghiul acela:)); si asa cum bine ziceai, societatea ne schimba…..so, eu unul, asa cum spuneam, joc de glezne si ritm de rapp….si incerc pe cat posibil sa nu dau din membrele superioare, s-ar putea interpreta gresit:))

  5. Avatar visio
    visio

    pai..sunt patron, numai ca muncesc pentru altii…lantul slabiciunilor, dau din cap in ritm the rapp:)) alte gesturi nu am voie sa fac…mai ales cu degetele:))

  6. Avatar pauzamea

    Hmmm, unii sunt de părere că ne-am născut egali, la fel de buni, la fel de răi, doar că societatea ne schimbă în timp… De ce nu te faci parton? 🙂

  7. Avatar visio
    visio

    incerc nenea, dar stii cum este..ne-am nascut sclavi pentru altii

  8. Avatar pauzamea

    Eeeeh, mulţumesc de vizită, te mai aştept pe la mine 🙂

  9. Avatar visio
    visio

    da nenea, eu sunt ..in carne si oase; si ceva sange…

  10. Avatar pauzamea

    Auzi tu nu cumva eşti Doruleţu’? Că prea semeni la formulări şi pasiune fotografică…

  11. Avatar visio

    nenea, ce pot spune? fara foc nu este fum spune vb ceea; e si multa reclama si e facuta profesional,dar ai dreptate: e tara tuturor posibilitatilor acolo; revenind la culoare, am avut niste frisoane cumplite cand ai pomenit de tigani; dar nu cred ca se va intampla vreodata asa ceva; si daca totusi, prin hazardul absurdului haotic se va putea asa ceva imi voi schimba cnp-ul; voi cere alt nr. de inmatriculare, unul eventual la poli, unde populatia este ceva mai mica si voi fi scutit de o repetare a acestui nefericit accident; americanii au o scuza dar noi….

  12. Avatar pauzamea

    Corect, corect, dar ceva sâmbure de adevăr trebuie să fie şi pentru mitul american. Nu degeaba au cei mai mulţi miliardari din lume, vorba aia, dacă România e ţara unde totul e posibil, la ei, America este ţara tuturor posibilităţilor. Până la urmă, „I had a dream” a simţit ceva în urină şi uite că a intrat şi bronzul în casa albă până la urmă 🙂 Nu am nimic cu negrii lor, dar să văd un ţigan preşedintele României, ar fi prea mult pentru mine…

  13. Avatar visio

    acum nu ca zic…insa america este un mare obor(inclusiv despre oameni vb); gasesti la ei de toate, in cantitati corespunzatoare cu fosnitorii din buzunar; de la arme de toate felurile, la droguri fiecare dupa pofta de…nu am fost niciodata in merica si nici nu cred ca m-as duce, cel putin pana statisticile nu arata in scadere procentul de crime, etc….la cati bani s-au investit in fel de fel de cercetari pt eradicarea unor boli „terminatoare” ar fi trebuit sa vedem ceva rezultate; actorul din The ghost” Patrick e rau cu pancreasul…ma intreb unde sunt toti banii „investiti” sau unde sunt rezultatele…apoi mai sunt si acele „atentate” asupra gemenilor de i-a luat somnul de veci, precum si assasinarea dragului lor presedinte; cel putin noi am facut-o pe fata, sa zicem legal adica cu tribunal, etc…dupa parerea mea, sau inaintea ei =)) as zice ca americanii au intotdeauna spate; nu inteleg de ce e nevoie de arme la purtator civil in secolul acesta; desigur ca nu sunt atat de naiv incat sa cred ca pe acolo sunt numai ninja si numai cu arme pot fi „relaxati”…cam atat despre mericani cu datoria lor ametitoare si economia lor ma(t)reata; acum, mintea perversa spune ceva despre japonezi, sau germani; adica fiecare au beneficiat de ceva banuti in urma razboaielor, dar romanasii chiar daca ar fi avut atatia bani tot nu ar fi stiut ce sa faca cu ei; se gasea un tariceanu sa „sperie” banii aia, sau macar un hrebengiuc, sau baiatul ala care sta prost cu pantalonii..Catarama…

  14. Avatar pauzamea

    Pitoresc, pitoresc, ca şi pozele din galeria ta online. Adevărat grăieşti frate Visio. Totuşi am văzut cu toţii cum s-au descurcat americanii în timpul inundaţiilor de la ei. Jalnic. Şe se presupune că ei ar fi pregătiţi, că ar avea mijloacele, procedurile şi cunoştinţele să facă faţă, dar au făcut mai mult spate 🙂

  15. Avatar visio

    nu cred ca putem fi pregatiti pentru vreun razboi, sau calamitati..noi romanii sau alte natii nu atat de dezvoltate industrial, alte state poate sunt si le si castiga sau cel putin limiteaza pagubele; nu ca am fi deosebiti de alte popoare dar suntem tare delasatori in ceea ce priveste eventuale dezastre naturale si mult prea lasi si lipsiti de patriotism; ce vreau sa spun? vreau sa spun ca, in alte vremuri, satenii isi curatau singuri santurile din fata casei..e drept, obligati de consiliul local; cu totii ne fataim de colo-colo prn tara si vedem in ce hal suntem, ce sosele avem, etc; acesta este primul exemplu care mi-a venit in minte; nu are rost sa il dezvolt dar ne imaginam cum ar arata tarisoara asta dupa inundatii masive; cat despre razboi ce sa zic? am fost martorii unei asa-zise revolutii; acum, la rece, cred ca suntem de acord cu amatorismul structurilor romane, fie ca sunt armata, politie, primarii,…etc; si acest episod a durat cateva zile; sa ne imaginam ca ar dura cateva luni, un an, doi ani sau mai mult…bunicii nostrii isi amintesc de vremea cand erau tineri si luptau pentru un ideal sau pentru o ambitite personala a unui rege, regim, sau…bunicii si parintii nostrii isi amintesc cat de grea era painea in zilele de dupa sfarsitul razboiului, si cat era de greu sa mearga desculti, si cat de greu….in tarisioara noastra unde scuza autoritatilor suprpinse de venirea iernii, tocmai in anotimpul ei, este jalnica; cei ce au calatorit cu dragul nostru CFR isi amintesc cu „placere” orele de intarziere ale respectivului mijloc de transport..se mai spune ca circulatia rutiera este primul semn de gradul de civilizatie al unei tari; dupa o jumatate de zi in Bucuresti, cu indicatoare puse aiurea, anapoda, si ….plina de stres ne putem face o idee de cat putem fi „gata” pentru razboaie, etc. Cred ca pentru tot ce ni se intampla in viata, avem nevoie de cultura, fie ca vb de cultura intelectuala sau cultura de viata; este uimitoare dezvoltarea unor popoare lovite puternic fie de dezastre naturale fie de pe urma unor razboaie; specia umana are memoria temporala dezvoltata prea putin in detrimentul celei temporare; e drept ca vedem si multe balarii pe la tv si la serviciu se intampla sa avem sefi indivizi cu totul „remarcabili”..so, cum spune proverbul: timpul e cel mai bun profesor, pacat ca eu traiesc o singura data……oare de ce am sentimentul ciudat de pierdere de sine cand ajung sa ma internez intr-un spital? eu, platitor de taxe, si impozite? poate fiindca sunt constient ca daca nu dau spaga de rigoare nu ies in viata? poate pentru ca doctorii si asistentele de acolo asteapta spaga inainte de a se apuca de treaba..si asta imi aduce aminte de o celebra trupa ..Morometii si niste versuri de genul: Romania, trezeste-te…

  16. Avatar pauzamea

    Bine că ai scăpat. Pt. aşa ceva chiar ar trebui să fie pregătiţi…

  17. Avatar Andy Mihail

    Doamne fereste de vreo calamitate sau de vreun conflict armat in care sa fie implicata Romania. Nu avem multe lucruri. Ca sa dau un singur exemplu, din cate stiu, nici un spital din tara nu este echipat cu aparate de tip ECMO, adica un aparat care preia functia inimii si a plamanilor. Aparatul asta salveaza multe vieti, fie ca e vorba de o operatie pe cord, fie ca e vorba de un accident sau altceva. Nu sunt medic, dar stiu ca in cazul meu, cand am avut un accident auto era necesar un astfel de aparat si nu exista niciunul in tara. Bine ca am scapat cu viata pana la urma, dar cati sunt care nu scapa…

  18. Avatar pauzamea

    @Sadak: gata. Cu plăcere.

    @Brightie: ne pregătim, dar dacă se va întâmpla, vom fi pregătiţi, oare? şi mulţumesc pentru 2.

    @Decebal: mulţumesc pentru comentariu. Parţial ai dreptate. Zăpada ne surprinde şi pe noi în fiecare an şi drumurile sunt blocate. Ceva loc de îmbunătăţire eu zic că ar fi. Cred că ştiu la ce documentar faci referire, este făcut de regizorul care a realizat şi 911. Într-adevăr sunt şi ceilalţi nepregătiţi, dar nu asta era ideea. Nu vroiam să fac o comparaţie între noi şi alte ţări, pur şi simplu mă gândeam cât de fragil este întregul sistem al societăţii noastre în faţa unui eveniment deosebit.Dreptatea îţi revine din nou spre sfârşitul comentariului. Am văzut prezentările alea, dar în continuare nu ştiu cât sunt de reprezentative. Poate că restul de 95% chiar au muncit…

    @Stardust: Total de acord cu tine. Chiar ar fi puţin dubios să fim pregătiţi din toate puctele de vedere pentru orice eveniment deosebit. Cum ai spus şi tu, putem face câte ceva, dar nu totul. La partea cu menirea societăţii lucrurile mi se par puţin mai colorate în sensul că nu ştiu în ce măsură o putem privi mai mult ca o cauză sau mai mult ca un rezultat al acţiunilor noastre.

  19. Avatar Stardust
    Stardust

    Nu cred că suntem pregătiţi, cel puţin nu sufleteşte, pentru orice tip de dezastre, calamităţi şi în general alte lucruri extra-ordinare. (Eu spuneam cu jumătate de gură că sunt pregătită să nasc şi să devin mămică şi când s-a întâmplat mi-am dat seama că sunt o începătoare, că trebuie să învăţ din mers şi vorba aceia, evenimentul nu este o calamitate :))Şi eu mă gândesc ce m-aş face dacă s-ar întâmpla ceva cu fetiţa noastră sau cu soţul meu sau cu oricine altcineva foarte apropiat şi drag. Şi încercăm să luăm măsuri de prevenţie, adică: economii pentru zile negre (şomaj, boli), asigurarea apartamentului şi a bunurilor (incendiu, cutremur, inundaţie, furt), asigurare de viaţă (pensie privată), lucruri pe care le recomand oricui. Noi putem să facem asta pentru că suntem tineri dar copiii orfani sau pensionarii cu pensii mici chiar trăiesc de pe-o zi pe alta şi în caz de vreun dezastru nu ar avea nicio economie sau sprijin..Mă gândesc la cât de scindată este societatea noastră încât doctorii să trimită acasă bătrâni fără să le acorde îngrijiri medicale doar pentru că sunt bătrâni…Am întâlnit astfel de cazuri…
    Referitor la societate, aceasta are multe lucuri bune dar are şi rele. Tind să îmbrăţişez concepţia cf. căreia ”omul este bun de la natură dar corupt de societate”. Ideea e că societatea ar trebui să reprezinte un instrument care să-l ajute pe om în dezvoltarea sa şi, pe cât posibil, omul să nu devină un sclav al societăţii pierzându-şi unicitatea şi libertatea…Apropo de filmul Slumdog Millionaire, atâta sărăcie şi mizerie am văzut în acel film, dar oameni mai liberi decât acei indieni mai rar am întâlnit..

  20. Avatar Decebal

    „cat de putin pregatiti suntem noi romanii sa facem fata unor evenimente deosebite” – imi place ca toata lumea nu stie altceva decat: „ce tara de cacat avem”. Pai bine, dar sunt sigur ca suntem mult mai pregatiti de astfel de evenimente decat alte popoare mult mai dezvoltate. Iarna care doar a trecut a produs panica in Marea Britanie. 5 cm de zapada depusa si gata, scolile inchise, drumuri inchise, aeroporturile nu mai efectuau zboruri. Daca englezii nu sunt paranoici, nu stiu ce sa zic. In principiul fiinta umana nu este pregatita pentru intamplari „deosebite”, nu conteaza de natie sau origine. Exista intr-adevar conceptii diferite in ceea ce priveste anumite situatii. Spitalele nu sunt depasite de situatie. Exista clinici particulare o gramada. Am vazut un documentar interesant acum ceva timp, in care era prezentata o familie din SUA, care a fost nevoita sa-si vanda casa si sa se mute sa locuiasca cu copiii lor pentru a-si putea achita tratamentul pentru o anumita boala. Da, ni se pare inuman sa platim servicii medicale mai mult decat o facem acum, dar ne obisnuim. In primul rand daca vrei sa reprosezi ceva romanilor, poti reprosa ca majoritatea asteapta sa le pice bani din cer. De munca n-au chef.
    Apropo de subiectul articolului, te invit sa vezi/revezi filmulete sau fotografii din timpul inundatiilor. Acolo ai sa vezi cat de bine putem „face fata”. Cum stateau baietii cu casa daramata, dar cu Saniuta in mana, dragii de ei, ca draguti mai erau.

  21. Avatar brightie

    si comment no. 2, offtopic – foarte fain motto, subscriu cu mainile amandoua.

  22. Avatar brightie

    ba, cred ca tocmai a trai in romania te pregateste pentru asa ceva.
    n-ai prea multe asteptari de la nimeni.
    respectiv eu una nu am.

  23. Avatar Sadak

    Folosește te rog linkul de aici (http://sadak.ro/2009/02/organism-de-razboi/) pentru Organism de Razboi. Aceea e adresa mea veche. Mulțumesc.

Lasă un răspuns