A fi sau a nu fi criza?


Daca-mi spunea careva anu’ trecut prin August-Septembrie ca in nici doua luni se duce totu’ la draq, ca sistemul financiar global devine un balonel mare de sapun cu stratosfera de baieti destepti, mai putin buni decat rai, ca industriile si serviciile se stafidesc pe picioare de parca le-ai pus la ultraviolete intr-un laborator de teste operat de extraterestrii, sau ca o sa vad intr-o tara in plina expansiune cum companiile se restructureaza si dau faliment, i-as fi spus: ba prietene, esti dus!

Din pacate sau fericire n-am avut asa prieteni si cu totii ne uitam ca omida la sudura acu’ si din franturile, care mai degraba sunt artificii, din presa, din barfe, din paaaanaaa mea, incercam sa ne scoatem din privire luminita aia de stupiditate pe care o au animalele mici care se uita in oglinda.Acu’ e clar, e o criza. Ca e, sau ca de fapt nu e dar unii vor sa fie, ca, in timp ce unii au de suferit altii au de castigat, ca poate unii au creat-o si totul nu este decat ceva planificat, cu bife pe fiecare "milestone", ca baga-mi-as picioarele noi in romana n-avem "borna kilometrica" in semnificatia asta, un lucru am vazut si io mai clar: nimeni nu mai e singur pe lumea asta.

Zicea rusu’ la inceput, sa ma kc (kazacioc) in criza voastra mondiala ca noi suntem harasho. Si a doua zi una din primele banci rusesti au picat ca musca beata de supradoza. Islanda saraca s-a dus in cap, cu toate ca, ce paaaanaa mea de vina a avut ea ca in State niste bipezi alienati dadeau credite de 250.000 parai pe un cotetz de un metru patrat. Exemplele pot continua, da’ ce folos. Sunt in criza sau crizat?

Daca-ar fi un post d’asta de radio mondial, cum unii au dediKiss, as da si io un dediPiss cam pe toti aia care s-au gandit sa se joace cu economia globala. Sa nu-i uitam si p-aia de se gasira sa se joace cu leu’ nostru. Pai sa nu le bagi pana’n gura, cu partea aia care deranjeaza mai mult? Daaa. Si s-o dai inainte prin aviara, da’ ce folos, ca oricum creier nu dau semne sa aibe. Macar sa-i zgarie pa gat. Poate vomita.

Ce e mai interesant, din cate auzi-i si io, ca cica gradul de economisire a crescut intr-un mod spectaculos in perioada Noiembrie 2008 – Ianuarie 2009, adicatelea bani ar fi, da’ omu’, pe persoana fizica, ce sa faca? Sa-l dea la altu acu’ cand e criza? Nooooo. Se ia ban murdar/curat/spalat, se baga la ciorap, saltea (in functie de cat are fiecare) sau in depozite d’astea cu dobanzi crescande de aluat dospit.

Pai si daca omu’ nu mai cheltuie, nu-si mai schimba masina (cum faceau vesticii la 2-3 ani ca o prindea batranetile), OEMurile nu mai asambleaza. Si asta loveste in zeci de mii de oameni. Bang in astia, da’ doar direct, ca in spatele lor sunt alte sute de mii care nu mai au ce face. Criza frate. Si cei disponibilizati cred ca-s singurii cu dreptul legitim de a fi crizati.

Ceilalti sunt in criza, branza, barza, varza, priza si-mi venea si alt cuvant cu sorginte dacica clasica de rima cu astea, da zic sa pastram o limita de decenta.

Zda ma-sii cu criza lor cu tot! Na c-am zis-o, ca de fapt asta vroiam sa zic de la inceput. Scuze ca te-am tinut atat pana am spus-o.

Tu, esti in criza sau crizat(a)?

PS: Dupa ce am scrijelit "articolul" asta, am vazut ca unii chiar scriu documentat frate, cum a facut-o Tudi aici > www.tudi.ro/.


2 răspunsuri la “A fi sau a nu fi criza?”

Lasă un răspuns