Blog fără fir, dar cu probleme


Cum ziceam, am trecut pe .ro dar nici nu am apucat să ma bucur de schimbare, nici să scriu peripeţiile pe care le-am avut şi cum le-am rezolvat.

Ce mi s-a întâmplat? Aseară, după ce cam terminasem de instalt totul de la zero, am zis să-mi fac o copie de siguranţă la tot ce am instalat pe .ro ca să nu am surprize. Deschid Filezilla, clientul meu de FTP şi încep să descarc toate fişierele. Anterior, când avem blogul pe .net am avut nişte probleme cu FTPul în sensul că după o perioadă se bloca transferul. Am vorbit la firma care îmi asigură hostingul şi am primit recomandarea să folosesc la adresă www.pauzamea.net  în loc de ftp.pauzamea.net. După faza asta totul a mers bine. Cum zic io că învăţ destul de repede, pe noul domeniu m-am conectat pe www.pauzamea.ro pentru transferul FTP.

Buun. Fişierele au început să curgă, dar cum erau o grămadă, că am şi Gallery 2 instalat şi câteva albume foto, eram pregătit pentru câteva ore bune de transfer. Oricum, merită să ai copii de siguranţă, crede-mă.

Între timp, ca să nu stau de pomană m-am apucat să mai văd ce s-a mai întâmplat pe blog, ce comentarii au mai fost adăugate etc. La un moment dat, conexiunea FTP s-a întrerupt. Bleah. Se mai întâmplă zic eu. Dau să mă reconectez. Pauză. Asta e, zic eu, şi mă întorc pe blog. Blog pauză. Băi să fie. Intru pe mail, mail pauză. Ştiind că problema mai existase şi în trecut, am zis să aştept câteva minute. Am stat vreo 15 dar nu mai aveam răbdare, aşa că mi-am setat contul de gmail pe Thunderbird că tot avem gratuit accesul POP şi SMTP, nu? Detalii cum să faci treaba asta ai aici.

Primul mesaj scris, binenţeles către firma de hosting. Zic s-a dus draq tot, blog, FTP, mail, domeniu nu mai exista practic, totul este blocat. Răspuns în max 5 minute: ce este blocat? ambele domenii (.net şi .ro) sunt ok. Eu dau print screen cu frumuseţea de „Network Timeout” şi o trimit. După asta văd că reprezentantul firmei are şi ID de messenger. Nu prea sunt eu cu messenger, dar îl am instalat că-l foloseşte nevasta. Ok, intru pe messanger şi îi scriu. Omul îmi spune că tocmai ce-mi răspundea şi-mi dă şi el un print screen cu blogul funcţionând. Pana mea, s-a rezolvat.

Revin în Firefox, nimic, blog pauză. Mă gândesc că s-a îmbolnăvit vulpea focoasă şi intru pe Internet Explorer. Aceeaşi pauză. Băga-mi-aş. Intru pe telefon prin Vodafone, totul ok. Şi-mi pică piticii pe UPC. Revin cu descoperirile mele şi omul în 3 minute găseşte pe cineva cu o conexiune UPC. Rezultatul: totul era ok, blogul vizibil, funcţional. Eu binenţeles, plăcut nervos, dar pe de altă parte împăcat măcar cu gândul că vizitatorii au altă privelişte nu pauza de reţea pe care o vedeam eu, m-am hotărât să mă opresc. Se făcuse iar 1.00 AM aşa că m-am dus la culcare, cu toate că ştiam ce va urma.

Somn din părţi. Mă gândeam ce naiba să fac să rezolv problema. Pe la 2.00 AM revin la calculator. Conexiunea mea la net era ok, tot ce nu avea legătură cu domeniul meu www.pauzamea.ro era ok. Încep să citesc în stânga şi în dreapta. Nu am experienţă, dar puţină logică îmi rămăsese, chiar şi la ora aia. Am scris şi un mail la UPC explicând problema, dar devenise destul de clar că ei n-au nici o treabă. Problema era mai aproape de mine decât credeam la început.

Ce să fac? Am luat-o uşor, cu o resetare plăcută de modem de cablu şi router wireless. Nimic. Folosind situl ăsta am văzut ce IP prezentam în exterior. Nu ştiu ce mi-a venit, dar am scos routerul (D-Link DI-524) şi am băgat ţeava cu net direct în laptop. Surpriză, blogul mergea superb. Buun. Deci era la mine, de la reţeaua wireless. Cel puţin eram mai aproape de problemă. Uitasem cum am setat reţeaua cu vreo doi ani înainte, aşa că am căutat şi găsit o sursă bună de informaţii aici. Am resetat ruteru’, problema era aceeaşi. După încă vreo oră de bâjbâială am observat un lucru ciudat,: IPul extern pe router era ceva de genul xx.xx.xx.17, cel care îl văzusem când m-am conectat direct cu cablul era xx.xx.xx.58 Nu-ţi mai spun că m-am crăcănat să resetez routerul de mai multe ori. Al naibii, tot acelaşi IP îl păstra. Am citit că în mod normal ar trebui să-l preia de la modemul de cablu. Am resetat din nou şi modemul de cablu şi l-am lăsat vreo 10min fără curent că aşa mi-ar aloca ISPul un alt IP , cică. Într-adevăr, când m-am reconectat direct prin modem, aveam alt IP, ceva de genul xx.xx.xx.128 Am resetat din nou şi routerul wireless. De pomană ,el prelua acelaşi IP bubos care nu vroia dom’le să-mi lase blogul in pace. Am copiat toate celelalte setări (DNS, Gateway etc) şi am setat routerul pe adresă fixă, cu toate detaliile cu care modemul funcţiona ok. Nimic. Am încercat să văd şi dacă pot intra cu alte IPuri apropiate de cel pe care îl aveam eu. Nimic. Am mai citit şi nişte probleme pe care le-au avut alţii cu tipul ăsta de router pe softpedia aici. Era 5.00 Am aşa că m-am dus să mă culc, băgându-mi cam toate organele externe în treaba asta.

La 09.30 eram în picioare, cu bebe sub braţ ca să o mai lăsăm pe mami să mai doarmă puţin, mutându-ne în sufragerie. Am reluat resetările tuturor chestiilor care mi-au căzut în mână: router, modem, calculator, copil etc. Nimic. Se trezeşte nevastă-mea, care se pricepe la tehnică, cam cum mă pricep eu la rimeluri, şi-mi zice: păi s-a stricat. Băga-mi-aş din nou toate alea. Că mie nu mi se părea posibil să se strice chiar aşa.

M-am dus la Carrefour şi mi-am luat altul, fără să mai stau să compar, să analizez etc. Am luat un Belkin G Wireless, la 220RON. Erau altele mai ieftine (D-Link, MSI) şi altele mai scumpe, peste 500RON. Ăsta mi-a îndeplinit criteriile simple de selecţie (să aibe cel puţin două porturi LAN – cam toate aveau, să meargă pe G că am înţeles că B este mai slab la viteză, să permită securitate WAP şi să bată cam la 100m – în felul ăsta fiind sigur că am reţea şi în camera alăturată).

Deci stai-ar circuitele în cui, totul era de la panarama de router D-Link. Sper că ăsta nou să nu-mi facă aceleaşi probleme (pe el zice ceva de garanţie pe viaţă). Vedem. Oricum, acum mă pot apuca şi eu de scris din nou, pe subiecte alese de mine, nu de întâmplare… Acum sper să am blog fără fir şi fără probleme.

,

9 răspunsuri la “Blog fără fir, dar cu probleme”

  1. Desteapta nevasta ai!!! Nu se pricepe dar le nimereste mai bine ca tine. Poate o asculti mai des. Ai grija ca vin 1 si 8 martie!!!

  2. Mulţumesc foarte mult. Nu ştiu de unde a apărut problema şi noroc că Google are cache şi indexase deja pagina. Acum am rezolvat-o, sper definitiv.

Lasă un răspuns