Cum să scrii cu diacritice în WordPress?


Eeee, m-a pocnit acu vreo două zile gândul că vreau sa apuc standardul tastaturilor româneşti cu diacritice, că doar suntem români, nu? Mi-am dat repede seama că asta este doar o scuză de doi bani şi că pot scrie cu puţin efort chiar şi acum cu diacritice pe blog, mai ales ca l-am vrut in limba română.

Am primit instantaneu sfaturi de la Undelete, Nicu, Rasebo prin comentariile de la articol. Problema pe care am avut-o era cam aşa:

  1. scriam in panoul de control un text cu diacritice, ele erau afişate corect;
  2. când dădeam să-l public, în locul diacriticelor apăreau doar semne de intrebare.

Cum am rezolvat problema:

  1. în setările de afişare din panoul de control WordPress, m-am asigurat ca am – Encoding pentru pagini și feed UTF8;
  2. în phpMyAdmin, am setat modul de gestiune al bazei de date WordPress – connection collation – să fie UTF8;
  3. apoi am refăcut tabelele comments şi posts astfel încât modul de gestiune a tabelelor să fie utf8_romanian_ci.

Pasul 3 se rezolvă prin executarea in phpMyAdmin a comenzii alter table wp_posts convert to character set utf8 pentru tabela de articole şi cea de comentarii. Problema mea a fost că totuşi nu reuşeam să scriu cu toate diacriticele, doar â şi î erau ok, restul în continuare erau înlocuite cu semnul întrebării.

Am intrat şi pe grupul dedicat diacriticelor de pe Google, o sursă de asemenea foarte utilă de informaţii în domeniu. După mai multe încercări nereuşite, am observat că la pasul 3, cu toate ca rularea comenzii îmi intorcea mesaj de succes, când m-am uitat la tabela de posturi, gestionarea era setată UTF8, dar la nivelul câmpurilor, aveam în continuare  latin1_swedish_ci. Problema s-a rezolvat destul de simplu printr-o nouă comandă mySql în phpMyAdmin. Nefăcând nimic altceva faţă de prima dată, înseamnă că, foarte probabil, nu o făcusem corect din prima. Deci mare atenţie la fiecare pas.

Acum sunt foarte bucuros că pot scrie în română, că asta-i limba mea-noastră. Îmi mai scapă câte un diacritic, dar nu-i nimic, cu timpul voi scrie mai repede şi mai corect.

În final vreau să îţi spun, că, poate chiar mai mult decât rezolvarea problemei in sine, m-a bucurat faptul ca am avut ajutor imediat de la o mulţime de români şi asta mi-a făcut inima să-mi crească. Hai România, cu limba românăăăăăăăă.

şşşş ţţţţ ăăăăă îîîîîî ââââ uuuuuurrrrraaaaaaaaaaa

PS: în urma corecturii pertinente sugerate de Undelete, am schimbat titlul  astfel încât să fie corect dpdv gramatical şi optim pentru motoarele de căutare. Sper ca prima parte să nu se mai întâmple, că de cenzurat, nici nu se pune problema…


52 de răspunsuri la “Cum să scrii cu diacritice în WordPress?”

Lasă un răspuns