Cum mi-am schimbat faţa, adică tema la blog


wordpress

Adevărul este că prima temă a blogului am ales-o repede, ca să pot trece mai departe la problemele de conţinut. Mi se părea simpatică, dar după mai multă vreme mi-am dat seama că nu prea se potrivea cu subiectul blogului (pauză, relaxare etc.) La momentul ăla aveam o grămadă de probleme cu migratul din Geeklog în WordPress self hosted. După ceva vreme a început să mă râcâie nevoia de schimbare şi  am avut şi un review negativ în sensul ăsta făcut de zâmbesc.com aşa că m-am apucat să caut ceva mai potrivit. Cred că am găsit.

Cu toate că WordPress-ul face foarte uşoară schimbarea temei cum vedem aici, nu e chiar aşa de simplu. Problabil că dacă foloseşti doar ce-ţi oferă temele e ok, dar dacă faci modificări în codul PHP, atunci o schimbare îţi cam ia ceva timp. Poate maeştrilor din domeniu le este mai simplu, mie însă mi-a pus ceva probleme pe care o să le împărtăşesc cu voi aici.

Cum găseşti şi alegi o temă pentru blog?

Păi ar trebui să fie destul de simplu. Foloseşti Google şi poate ceva din instrumentele de căutare avansate de care am mai vorbit aici la partea cu motorul de căutare, după care începi să studiezi variantele disponibile. Slavă Domnului, sunt o grămadă de teme  WordPress disponibile pe net, aşa că ai de unde alege. Prima problemă apare în momentul în care chair trebuie să alegi dintre ele. Din păcate pentru mine am plecat la treabă fără să mă hotăresc ce vreau, deci a fost destul de complicat. În principal, am căutat o temă al cărui design să se potrivească subiectului pe care-l tratez pe blog (pauză, relaxare etc.) Nu m-am gândit că ar trebui să iau în considerare şi alte criterii când fac schimbarea asta. Pentru viitor, mi-am propus să învăţ mai multe aşa că am cerut ajutor colegilor de breaslă de pe forumul bloggerilor şi sper să primesc răspunsuri pertinente. Tot pe forum mai sunt şi resurse care te pot ajuta să-ţi găseşti tema potrivită aici.

Cum instalezi şi personalizezi tema blogului?

De instalat e simplu: iei arhiva, o desfaci şi o pui la tine pe server în directorul wp-content/themes, după care intri în panoul de comandă şi schimbi tema. Dacă eşti la început, articolul ăsta ar putea să-ţi fie de mare ajutor. Cum ziceam, dacă nu făcusei personalizări în codul temei anterioare nu prea ai mare lucru de făcut, decât să-ţi pui la loc toate widgeturile pe care le aveai pe vechea temă.

Personalizarea însă, este puţin mai complicată şi presupune o brumă de cunoştinţe PHP, CSS, HTML. Prima mea problemă serioasă a fost faptul că nu vroiam să mă apuc să lucrez la modificări în timp ce existau vizitatori pe blog. Ar fi fost destul de ciudat pentru ei să se schimbe tema şi toată navigarea pe site după un clic. Există şi varianta să blochezi accesul la blog pe timpul modificărilor, dar nu am vrut să fac aşa ceva,  nu că aş avea eu nenumăraţi vizitatori, dar câţi am îi respect, ca să nu mai spun că nici nu ştiam cât timp va dura procesul de modificare. Din variantele pe care ni le dă WordPressul mi s-a părut că a instala o versiune locală pe computerul meu mi s-a părut cea mai utilă pentru că:

  • modificările le faci mult mai uşor local, nu mai pierzi timpul cu transferul fişierelor prin FTP la fiecare modificare. Sari şi peste modificarea în editorul din panoul de control, care pe mine mă cam deranjează pentru că la fişierele mari, după ce salvezi modificările, ajungi la începului fişierului şi când vrei să faci multe modificări, ca să ajungi unde ai de modificat, pierzi o grămadă de timp;
  • vizitatorii nu sunt afectaţi de toate încercările tale şi asta este important, că nu toate vor fi reuşite;
  • nu trebuie să te grăbeşti şi ai timp să vezi cum arată toate modificările în mai multe browsere. Ăsta este un pas important, eu am păţit-o şi m-am învăţat. Foloseam doar Firefox, dar la un moment dat, cu toate ca în Firefox totul era bine, un vizitator mi-a spus că Internet Explorer afişază pagina ciudat. Am verificat şi corectat problema, dar cine ştie câţi mai intraseră cu IE şi văzuseră o căzătură de pagină crezând că aşa era blogul…

Mai sunt probabil şi alte motive. Pentru treaba asta am instalat local un server de HTTP şi MySQL (XAMPP) mergând pe paşii din manualul WordPress de aici. Am avut ceva probleme cu transferul bazei de date, pe care am rezolvat-o cu exportul bazei din blogul online şi importul în cel local. Treaba se face foarte uşor, din panoul de control (Tools, Export din cel online şi Import în cel offline).

Efortul ăsta, cu instalarea XAMPPului,  l-am făcut o singură dată şi îmi va folosi cu siguranţă şi pe viitor, când voi mai dori să testez câte ceva.

Ce mi-a ieşit mie?

Păi rezultatul este cel pe care îl vezi. Vechea faţă era asta:

temaveche

Ceva sugestii, reclamaţii? Mulţumesc.

,

14 răspunsuri la “Cum mi-am schimbat faţa, adică tema la blog”

  1. @Crisdiac: am schimbat şi culoarea laterală cu ceva mai puţin strident. Mulţumesc pentru recomandarea nuanţei de pe blogul dojo, se potriveşte mult mai bine decât culoarea iniţială.

  2. Pauza mea va fi aici pentru tine când/dacă o să te răzgândeşti. Am observat că eşti foarte documentat în domeniu. Succese nebănuite în continuare.

  3. Am un sit, pe care am scris destul de mult, dar pe care n-am mai scris de destulă vreme. Mi s-a părut mai important ca pentru un timp să particip la discuţii pe forumuri, liste şi bloguri. În general au fost discuţii legate de limba română (traduceri de softuri, diacritice, ortografie), limbă care e într-un con de umbră absolut nemeritat. Am deci unde scrie, deşi acum mai degrabă doresc sa adaug diacritice (cu softul AutoCorect) la ce am scris deja, pentru că şi eu am scris fără diacritice multă vreme.

  4. Ah, păi asta deja era făcută. Valoarea din câmpul ăla este 3, deci nu ar fi trebuit să oprească mesajul tău. Asta face parte din nucleul WordPress. Akismetul însă cred că mai face nişte lucruri de capul lui. În 99% din cazuri face bine, în cazul tău a dat-o în bară.
    Despre blog: am văzut că scrii foarte bine şi documentat deci dacă te interesează un anumit subiect, creez o categorie şi sigur găsim o metodă ca să poţi adăuga articolele tale aici, dacă te interesează. Cred că un comentator foarte bun ar trebui să devină autor, nu?

  5. Nu am blog, deci nu-ţi pot spune din experienţa personală. Însă în pagina oficială se spune:

    ================================
    Number of Links in Posts

    To change the number of links in comment posts, which may help stop comment spammers who include dozens of links in their comment posts, you can change the setting for the number of links permitted in a comment.

    Go to the Options > Discussion panel.
    Scroll down to Comment Moderation.
    In the section which covers the number of links in a post, it is set to 2 by default. You could lower to one.
    NOTE: Do not set this to zero or leave the field blank. It will send every comment to moderation – not the desired effect.
    ================================

    http://codex.wordpress.org/Combating_Comment_Spam

  6. Am dat drumul comentariului. În setările pentru comentarii, sunt blocate cele cu mai mult de 3 linkuri. În Configurarea Akismet nu am găsit specificarea nr de linkuri de la care este activată moderarea în panoul de control. Îmi poţi spune te rog cum ai rezolvat tu problema asta? Mulţumesc. Tema lui dojo este alta, dar asemănătoare. O să încerc în scurt timp culoarea de fundal de la ea, într-adevăr este mai liniştitoare nuanţa.

  7. Am pus o singură legătură în mesaj şi mi l-a mîncat Akismet. Mai relaxează din reguli. Fă-l să se trezească la 3-4 legături, nu la una singură.

  8. Ai aceeaşi temă ca Dojo. Uită-te la ea şi ai să vezi că are tot un verde lateral, însă mai închis ca al tău. încearcă să-l foloseşti şi tu.
    http://dojoblog.info/

  9. @Crisdiac: am schimbat culoarea linkurilor pe #663300 şi este mai puţin stridentă acum. Pentru lateralele verzi încă nu am găsit o variantă mai bună care să îmi placă. Am încercat cu multe variante de bej, maron deschis, culori care erau mai relaxante dar nu se potrivesc cu restul temei mai deloc. Rămâne să mai experimentez. Mulţumesc pentru sfaturi.

  10. Şi totuşi verdele lateral e prea deschis, e cam prea ţipător. Eu aş pune un gri sau un bej, sînt mult mai odihnitoare pentru ochi. Mă alătur opiniei lui Florin, portocaliul din meniuri e obositor, înlocuieşte-l cu altceva, poate cu un maro.

  11. @catalin: mulţumesc.
    @florin: mulţumesc pentru sugestia cu linkurile. Chiar aseară vroiam să fac nişte schimbări la culorilea alea. Acum că ai zis-o şi tu, chiar le voi schimba. În legătură cu diacriticele, este destul de simplu, nu ai nevoie de plugin doar de acces la baza de date MySQL (şi activarea limbii române la tine pe calculator). Am scris un articol aici cum am reuşit să rezolv problema cu diacriticele în WordPress self hosted. Dacă mai ai nevoie de ajutor zi-mi. Chiar îmi place ideea ca românii să scrie cu diacritice. Succese.

  12. Eu am modificat prin codul php a temei pe care o am (si este cu numarul 5) cam 4 ore. E greu pentru cine nu se pricepe insa pana la urma a iesit cum am vrut. Mai am o problema … cum fac sa imi recunoasca diacriticile ? Ce pluging sa folosesc ?
    Sunt obisnuit ca sidebar-ul sa fie in dreapta, de aceea cand ma uit la design-ul blogului tau ma simt ciudat cand navighez, insa ma obisnuiesc 🙂
    O parere personala, un sfat daca vrei … portocaliul acela de la meniuri, din sidebar, este cam obositor pentru ochi, ceva mai inchis pe fundalul alb ar ajuta.