Apgreid, spam, brauzăr sunt doar câteva dintre cuvintele adoptate de la limbile vitrege mai răspândite. Să nu mai vorbesc de link, că de fiecare dată când îl scriu ca legătură, parcă îmi miros degetele a ceapă verde. Chiar aşa de adormită o fi limba română că nu mai poate procreea nişte cuvinte noi? Adică până şi în engleză cuvintele astea au apărut odată cu nevoia de a fi exprimate. Înţeleg că avem rădăcini clare ca barza, varza, brânza şi viezurele, dar nişte rămurele mici mai noi nu se mai poate?
eLimba-română
Am început să caut ce autoritate se ocupă cu „gestionarea” limbii române. Am gugălit pe limba română şi poc pe wikipedia deja am aflat nişte lucruri de care habar nu aveam, şi anume:
- limba română este o limbă indo-europeană, deci mai uşor cu bancurile despre indieni, da?
- limba română este una dintre cele şase limbi oficiale ale Provinciei Autonome Voivodina (Serbia) Ăăăăă?
- limba română este una dintre limbile oficiale ale Uniunii Latine. Să mor dacă auzisem de aşa ceva.
Revin, vreau să ştiu şi eu cine se ocupă de limba noastră, în mod oficial, că dacă o lasă de capul ei şi al generaţiei McDonald’s s-a dus … de suflet românesc, cam aşa.
Ca paranteză, dacă scrii în WordPress cu Firefox, s-ar putea să-ţi fie de folos dicţionarul românesc, pe care îl iei de la mozila de aici. Apoi când ai un câmp editabil dai clic dreapta, setezi limba română şi bifezi şi opţiunea de verificare a ortografiei.
M-am gândit apoi că totuşi nici o altă entitate n-ar fi mai potrivită pentru a păstorii limba noastră decât Academia Română. Aici mi-a atras atenţia declaraţia în legătură cu aşa zisa limbă moldovenească (clic aici dacă vrei să iei fişierul). Când am mai dat şi peste documentul intitulat Gramatica Academică a Limbii Române m-am gândit că mă apropii de subiect, cu toate că n-am înţeles mai mult de 60% din ce scria p’acolo, mi-am dat însă seama că, de fapt, îmi formulasem greşit problema şi nu gramatica era cea care mă interesa, ci vocabularul limbii române.
Redefinesc, mă interresează vocabularul
Webdex mi se pare o resursă bună pentru căutarea unor cuvinte în diverse dicţionare (DEX, Sinonime, Antonime, Neologisme, Ortografic, Arh. & Reg., Etimologic, Academic) însă sursele astea cine le certifică frate? Şi vocabular.ro are o grămadă de surse. Altă chestie care devine evidentă este dispariţia publicaţiilor scrise din domeniul ăsta. Probabil că o mică parte din utilizatori, mai mult melancolici decât practici, vor păstra versiunile imprimate. Totul se mută online, că e mult mai simplu să cauţi, să compari, să relaţionezi etc.
Dar sursa, sursa, cine, cine? Cum cuvântul cheie vocabular a cam distorsionat algoritmul Google, să încercăm cu lexic. Tadaaaaa…
Conform Legii privind organizarea şi funcţionarea Academiei Române nr. 752/2001, în România, forul care „se îngrijeşte de cultivarea limbii române şi stabileşte regulile ortografice obligatorii” este Academia Română.
Buun, deci ne reîntoarcem şi dăm peste DOOM2, care, din păcate, este mai recunoscut ca joc sau film decât ca Dicţionarul ortografic, ortoepic şi morfologic al limbii române. Şi vine şi explicaţia adăugirilor din alte limbi:
Includerea în DOOM2 a unor împrumuturi recente neadaptate, mai ales anglo-americane, nu trebuie interpretată ca o recomandare a tuturor acestora. Ea se bazează pe ideea că, dacă folosirea lor nu poate fi împiedicată, iar unele dintre ele ţin de o modă ce poate fi trecătoare, ignorării problemei – care lasă loc greşelilor – îi sunt preferabile înregistrarea formelor corecte din limba de origine şi sugerarea căilor pentru posibila lor adaptare la limba română. Viitorul va decide care dintre aceste cuvinte vor rămâne, asemenea atâtor împrumuturi mai vechi, şi sub ce formă anume, şi care vor dispărea.
Hai că deja e târziu şi mă duc la culcare, mai liniştit că avem în limba română şi advertising, airbag, broker, cool, curriculum, dealer, gay, hacker, item, jacuzzi, macho, trend şi cu speranţa că o să mai apară şi DOOM3. Deci dacă alţii creează cuvinte noi pentru concepte noi, limba română le preia ca atare aşteptând unele să moară şi altele să-şi arate adevărata valoare şi utilitate în timp.
Noapte bună.
PS: dacă ai blog, poate te interesează susţinerea campaniei Noi vorbim româneşte.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.