Categorii
Blog

Uiţi zile de naştere?

calendar

Cât de naşpa poate fi când uiţi de ziua unui/unei apropiate. Sau, şi mai rău, când îţi aduci aminte a doua zi şi ştii că pe respectiva persoană o deranjează mai tare să o feliciţi a doua zi decât să nu o feliciţi deloc (cum e nevastă-mea). Stai aşa, să nu crezi că am uitat de ziua ei. Noooooo. Păi mai aveam io degeţele să scriu acum? Tot aşa nasoale mai sunt şi fazele când ştii că pe data 28 februarie este ziua Petronelei, dar pur şi simplu nu realizezi că, chiar astăzi, este 28 februarie.

Probabil că şi din cauza stresului despre care am mai sris aici, uit frate. Bă da’ uit a scleroză, adică nu glumă, aşa că aveam probleme mari şi nici nu îndrăzneam să îmi propun să reţin zile de naştere. Dar gataaaaa, eu m-am vindecat. Cum? Foarte simplu: Google Calendar. Ideea mi-a dat-o waven într-un comentariu la articloul despre viaţa fără Google. Me-se-ri-e. Am mai avut eu tentative să-mi  pun zilele de naştere într-o agendă pe calculatorul de la servici şi să sincronizez datele din Lotus cu mobilul, dar am senzaţia că Google îmi dă o libertate mai mare.

Calendarul zilelor de naştere a lu’ unchiu Google ne dă:

  • posibilitatea să primim notificări pe mail, cu o oră, o zi, o lună, un mileniu înainte, ca să avem timp să ne pregătim cu cadouri, flori, bonsai, mai ştiu eu ce;
  • SMS-uri ca să nu mai ai nici o problemă că nu ai intrat ieri pe mail şi azi nu ştii că este ziua lu’ văr-tu;
  • varianta ca mai multe persoane să folosească acelaşi calendar;
  • multe altele pe care le poţi descoperi şi singur(ă) aici.

Ce ai de făcut ca să-ţi rezolvi calendarul zilelor de naştere?

Ai de făcut doar câţiva paşi ca să scapi de problema asta. Poate pierzi o dupăamiază cu treaba asta, dar sigur merită investiţia. În plus, eu mă refer la zile de naştere în articol, însă domeniul de utilizare al calendarului este mult mai vast, documentează-te şi ai să vezi cu ce alte chestii te poate ajuta. Să revenim la ce ai de făcut:

Cont pe Google

În cazul în care nu ai deja. Începi cu un clic aici şi mai departe create an account şi te descurci tu singur(ă).

Calendar nou

Cu toate că ai deja un calendar general, din câte am înţeles din diverse posturi, este bine să-ţi grupezi evenimentele în calendare separate care pot fi agregate mai apoi în unul general. Deci Settings, Calendars, Create new calendar.

Fişier zile naştere

Ai mai multe variante (ad labam, sincronizare cu Outlook, iPhone, import fişier), dintre care, pentru mine cea mai simplă şi utilă a fost varianta cu încărcatul unui fişier .csv . Dacă ai doar puţine date de băgat, sări peste etapa asta şi următoarea, poţi să le introduci mult mai repede direct în calendar.

Deci, în Excel, pe un sheet pui pe prima linie capul de tabel cum zice Google aici, mai precis coloanele vor fi astea: Subject, Start Date, Start Time, End Date, End Time, All Day Event, Reminder On/Off, Reminder Date, Reminder Time, Meeting Organizer, Description, Location, Private. Ce nu spun ei este că formatarea coloanelor este importantă, deci selectezi coloanele în care ai de introdus date calendaristice şi le formatezi de tipul Date 14.03.2001 iar coloanele în care pui ore, de tipul Time 1:30 PM. Îţi adaugi liniile cu toate zilele de naştere şi salvezi fişierul în format .csv (Save As, şi alegi CSV Comma Delimited).

Încărcare fişier

Tot în Settings, Calendars ai puţin mai jos opţiunea Import calendar care te duce la pagina unde alegi fişierul pe care l-ai salvat la punctul anterior, calendarul în care vrei să încarci datele şi apoi apeşi butonul Import. Dacă totul merge bine îţi spune câte înregistrări a adăugat. Dacă nu merge, mai sapă pe Google aici.

Setare detalii mobil

Intri în Settings, Mobile Setup completezi datele cerute, apeşi Send verification code şi după ce primeşti SMSul cu codul de validare, îl introduci şi mergi mai departe. La mine a mers foarte repede, am primit SMSul aproape instantaneu. Gata, acum poţi primi SMSuri  pe mobilul tău ca să-ţi aduci aminte că e ziua cuiva.

Reglaje fine

Metoda de încărcare a datelor m-a sărit peste etapa de a introduce datele de mână pentru fiecare zi de naştere, dar m-am bucurat puţin prea devreme. Nu era setată repetarea în fiecare an a reminderului şi nici trimiterea de mesaje (email şi/sau SMS), aşa că, asta va trebui să o rezolv manual prin clic pe data aniversării şi apoi clic pe numele persoanei vizate. În pagina cu detaliile evenimentului trebuie să pui la repetare în câmpul Repeats valoarea Yearly, că sigur va fi ziua lui/ei şi în următorii ani. Te întreabă şi pentru câţi ani vrei să repete înregistrarea. Cred că 5-10 ar fi suficient. Pentru a adăuga o notificare pe SMS sau email, în partea dreaptă, la Options faci clic pe Add reminder şi selectezi de care vrei (Email/SMS/mesaj alertă din calendar- ceea ce presupune că ar trebui să ai tot timpul calendarul deschis) şi cu cât timp înainte să primeşti notificarea. Eu îmi pun email cu o săptămână înainte şi SMS cu o zi înainte. Dai Save şi gata.

Te bucuri de el

De fiecare dată când primeşti SMSul sau emailul de readucere aminte, îi mulţumeşti lu’ Google. Puţin şi mie ar trebui, nu? Utilizare plăcută.

4 răspunsuri la “Uiţi zile de naştere?”

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *