Ce sunt banii?


ce-sunt-baniiAm ajuns astăzi puţin mai devreme acasă (17.00) pentru că este perioada vacanţelor la clienţi şi nu prea avem spasme. Nu îmi aduc aminte despre ce vorbeam cu bebe, adică eu, că la un an şi cinci luni neîmplinite el încă vorbeşte pe limba lui, neînţeleasă mai de nimeni, dar la un moment dat mami mă întreabă ca şi cum ar fi vorbit bebe:

-Tati,  dar ce sunt banii?

Cu toate că am făcut economie o grămadă şi la admitere în ASE am învăţat manualul din scoarţă în scoaţă, nu mi-a venit în minte o definiţie teoretică. Mai degrabă primul gând a fost ceva între banii n-aduc fericirea şi ce bine ar fi dacă am avea mai mulţi bani să ne putem cumpăra o casă.

Revenind la ideea iniţială, în mod teoretic, banii sunt:

BAN1, bani, s.m. 1. Unitate monetară şi monedă egală cu a suta parte dintr-un leu; p. restr. monedă măruntă, divizionară a leului. ♢ Expr. A nu face (sau a nu plăti) un ban (chior) sau doi bani= a nu valora nimic, a nu avea nici o valoare. 2. Echivalent general al valorii mărfurilor (fiind el însuşi o marfă); monedă de metal sau hârtie recunoscută ca mijloc de schimb şi de plată; argint (2). ♢ Expr. A trăi (pe lângă cineva) ca banul cel bun = a fi foarte preţuit (de cineva). A lua (ceva) de (sau drept) bani buni = a crede că un lucru este adevărat. ♦ (La pl.) Avere în numerar; parale. ♢ Expr. A fi doldora (sau plin) de bani = a fi foarte bogat. A avea bani (strânşi) la ciorap sau a strânge bani la ciorap = a avea sau a face economii, a avea sau a strânge o sumă de bani; a fi zgârcit. Fecior (sau băiat) de bani gata = fiu de oameni avuţi care face extravaganţe cu banii primiţi sau moşteniţi de la părinţi. – Et. nec.

Şi totuşi, ce sunt banii?

  1. Posibilitatea de a locui într-un loc mai bun;
  2. O maşină mai sigură;
  3. Vacanţe mai „exotice”;
  4. O educaţie deosebită pentru copii;
  5. Posibilitatea de a ajuta mai mulţi oameni sau animăluţe (Ralucuţa ar avea nevoie de fonduri nelimitate);
  6. Mai mult shopping (dedicaţie specială pentru naşa);
  7. Şi multe altele…

Îmi aduc aminte când eram mai mic şi stabileam ce fac cu banii câştigaţi la loto înainte să joc. Era un exerciţiu interesant. Nici acum nu am scăpat de tot pentru că la mese festive bine udate cu licori bahice puternice, încă mai fac ceva planuri. Problema este că nu joc la loto şi cică asta ar fi o condiţie totuşi pentru a câştiga…

Şi evoluţia banilor este interesantă, de la pietricele la galbeni, la bancnote şi cecuri la carduri şi cine o mai şti ce urmează. Poate o să o luăm de la început cu pietricelele.

Şi până la urmă ce sunt banii? Să fie un bun necesar? Bun în sensul de marfă. Hmm. Îmi aduc aminte din generală când profa de română ne-a spus că Isus nu a atins niciodată banii. Să însemne asta că ei sunt un rău necesar?

Nu ştiu, mă mai gândesc…


10 răspunsuri la “Ce sunt banii?”

  1. @Gioanina: nu prea ajungi nicăieri punând comentarii doar cu linkul către blogul tău. Nu asta este ideea blogosferei. Nu ţi-am şters comentariul pentru că ar fi fost primul şi nici măcar asta nu merită…

  2. Primele două chestii care îmi vin în minte sunt dragostea şi bunul simţ, iar aici axioma ta dă greş total, nu crezi?

  3. poate Iisus avea credit card, dracu’ stie (sic):D

    e bine ca nu joci la lotto, se vede ca intelegi probabilitatile mult mai bine decat omul mediu.

  4. Şi totuşi se învârte, chiar şi fără bani. E adevărat că în acelaşi sens şi cam cu aceeaşi viteză. Glumesc. Din păcate ai dreptate…

Lasă un răspuns