Categorii
A la WP

Cum să scrii cu diacritice în WordPress?

Eeee, m-a pocnit acu vreo două zile gândul că vreau sa apuc standardul tastaturilor româneşti cu diacritice, că doar suntem români, nu? Mi-am dat repede seama că asta este doar o scuză de doi bani şi că pot scrie cu puţin efort chiar şi acum cu diacritice pe blog, mai ales ca l-am vrut in limba română.

Am primit instantaneu sfaturi de la Undelete, Nicu, Rasebo prin comentariile de la articol. Problema pe care am avut-o era cam aşa:

  1. scriam in panoul de control un text cu diacritice, ele erau afişate corect;
  2. când dădeam să-l public, în locul diacriticelor apăreau doar semne de intrebare.

Cum am rezolvat problema:

  1. în setările de afişare din panoul de control WordPress, m-am asigurat ca am – Encoding pentru pagini și feed UTF8;
  2. în phpMyAdmin, am setat modul de gestiune al bazei de date WordPress – connection collation – să fie UTF8;
  3. apoi am refăcut tabelele comments şi posts astfel încât modul de gestiune a tabelelor să fie utf8_romanian_ci.

Pasul 3 se rezolvă prin executarea in phpMyAdmin a comenzii alter table wp_posts convert to character set utf8 pentru tabela de articole şi cea de comentarii. Problema mea a fost că totuşi nu reuşeam să scriu cu toate diacriticele, doar â şi î erau ok, restul în continuare erau înlocuite cu semnul întrebării.

Am intrat şi pe grupul dedicat diacriticelor de pe Google, o sursă de asemenea foarte utilă de informaţii în domeniu. După mai multe încercări nereuşite, am observat că la pasul 3, cu toate ca rularea comenzii îmi intorcea mesaj de succes, când m-am uitat la tabela de posturi, gestionarea era setată UTF8, dar la nivelul câmpurilor, aveam în continuare  latin1_swedish_ci. Problema s-a rezolvat destul de simplu printr-o nouă comandă mySql în phpMyAdmin. Nefăcând nimic altceva faţă de prima dată, înseamnă că, foarte probabil, nu o făcusem corect din prima. Deci mare atenţie la fiecare pas.

Acum sunt foarte bucuros că pot scrie în română, că asta-i limba mea-noastră. Îmi mai scapă câte un diacritic, dar nu-i nimic, cu timpul voi scrie mai repede şi mai corect.

În final vreau să îţi spun, că, poate chiar mai mult decât rezolvarea problemei in sine, m-a bucurat faptul ca am avut ajutor imediat de la o mulţime de români şi asta mi-a făcut inima să-mi crească. Hai România, cu limba românăăăăăăăă.

şşşş ţţţţ ăăăăă îîîîîî ââââ uuuuuurrrrraaaaaaaaaaa

PS: în urma corecturii pertinente sugerate de Undelete, am schimbat titlul  astfel încât să fie corect dpdv gramatical şi optim pentru motoarele de căutare. Sper ca prima parte să nu se mai întâmple, că de cenzurat, nici nu se pune problema…

52 de răspunsuri la “Cum să scrii cu diacritice în WordPress?”

Îți mulțumesc frumos pentru ajutor.Am căutat 2 zile până am găsit articolul tău. Pe blogul meu funcționează metoda ta și am să încep să scriu cu diacritice.

Salut, nu folosesc Yahoo Messenger, dacă la asta te referi. Întreabă-mă ce dorești și încerc să îți răspund.

Mulţumesc mult pentru articol. Am exact aceeaşi problemă şi nu găseam reyolvare nicăieri!!! Postarea a venit la fix.

Nu sunt sigur, dar cred că de la 2.9 Worpress are suport nativ pentru diacritice, probabil pentru instalările noi, upgrade-ul nu cred că actualizează baza de date…

Dragut articolul si foarte util. Nedumerirea mea este urmatoarea. De obicei nu scriu cu diactrice, insa daca am copiat un text scris cu diactrice (in word sau pe alt site), ii fac paste in wordpress si ii dau publish, apar toate diacriticele fara probleme. Nu am modificat nici in config la wp si nici prin baza de date sau cu phpMyAdmin ca sa apara ok. In concluzie nu pricep de ce nu iti mergea sa scrii cu diactrice 🙂

Spune-mi cu ce să te ajut. Am finii din Satu Mare şi o grămadă de rude, aşa că trebuie 🙂

Este posibil sa mai aveti probleme si dupa modificarile descrise mai sus (multumesc pauzamea). Daca nu gasiti alta solutie, editati fisierul wp_config.php si scoateti urmatoarele (introduceti // inaintea liniei):

/** Database Charset to use in creating database tables. */
//define(‘DB_CHARSET’, ‘utf8’);

/** The Database Collate type. Don’t change this if in doubt. */
//define(‘DB_COLLATE’, ”);

Totul va fi OK

În sfârşit am reuşit! A 30-a oară am tot dat comanda respectivă in mySQL şi nu se întâmpla nimic. Scriam post-uri test, dar nu se vedeau decât â si î, restul „?”. Şi ciudat e că am dat copy/paste la comanda ce ai scris-o tu aici. Din senin, azi s-a trezit să meargă! Mulţumesc!

În primul rând nu trebuie să te aştepţi să vezi diacriticele la articolele şi comentariile deja incluse în baza de date cu ? în loc de diacritice. Dacă totuşi nu-ţi funcţionează nici la articolele adăugate după operaţiile descrise în paşii din articol, atunci primea mea părere este că nu ţi-a mers partea cu comanda în mySQL din phpMyAdmin. Îţi sugerez să o mai rulezi o dată şi să vezi dacă nu cumva ai vreun mesaj de eroare.

Salut! Datorită lui undelete am ajuns şi eu pe aici, şi ţi-am citit postarea. Am făcut toţi paşii, însă ceva nu vrea să meargă. În panoul de control al WordPressului am setat la encoding for pages and feeds UTF-8. În phpMyAdmin, la MySQL connection collation am setat utf8_romanian_ci, iar la comments şi posts la fel. Nu mi-a mers nicicum, aşa că am setat şi la wp_postmeta. Am verificat tot de nenumărate ori, şi aceeaşi chestie. Nu vrea să meargă nicicum. Îmi apar în continuare „?” în loc de ă ş ţ. Mai dă-mi ceva variante cum aş putea rezolva problema, sau ce anume am făcut greşit. Mersi!

Intri în phpMyAdmin faci clic pe baza de date, te duci la Operations şi jos la Collation selectezi utf8_general_ci. Important este dacă preluarea bazei de date a fost făcută cu tot cu diacritice, cred.

Eu am o problema mai complicata… am mutat baza de date si acuma numai apar diacriticile… dar am sa sterg tot sa o iau de la capat sa fac asa cum zici tu apoi mut baza de date… poate merge 😕

Si cum ai facut pasul 2 ca nu prea inteleg…

Am înţeles. Oricum, îmi place să redescopăr apa caldă zilnic 🙂 şi dacă pot să mai ajut şi pe alţii s-o facă, de ce nu? Ţi-am văzut blogul şi este cu diacritice. Încă o bilă albă. Succese cu muzica…

În cazul ăsta văd că tu nu prea ai descoperit apa caldă, şi nici gaura din macaroană. Că scrii fără diacritice, nu de alta. În schimb ai o bila albă pentru avatar. Deja mi-e sete.

Da, poţi, dar asta este un fel de „scopul scuză mijloacele”. Eu pornisem de la ideea de tastatură românească standardizată cu diacritice. Deci nu vreau neapărat să-mi fie mai uşor acum, vreau să lucrez ca şi cum aş avea o tastatură românească. Nu cred că am şanse să rezolv fizic problema pt că am laptop, dar partea cu ALT + tastă nu mă satisface deplin…

E bun articolul, însă are două mici probleme legate de titlu.

1) Forma corectă este „Cum să scrii cu diacritice”, deci cu 2 de i.

http://www.allverbs.com/cache/verbtables/5/s/scri.shtml

2) Titlul mai bun ar fi „Cum să scrii cu diacritice în WordPress”. Cine caută cu Google „diacritice în WordPress” va găsi mai uşor articolul, pentru că Google pune mare preţ pe titlul unei pagini.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *