Lumea fără Google


google

Ce ne-am face fără Google? e-iarba n-ar mai creşte, e-pământul nu s-ar mai învârti. Prostii, cu siguranţă lumea ar fi fost alta, dar nu putem ştii dacă ar fi fost mai bună sau mai rea. Ca să nu mai aberez pe tema asta mai bine intru în subiect.

Ce mi-ar lipsi de la Google?

Motorul de căutare

Google originalul cum i-aş spune eu. Ulterior au apărut şi variantele locale, cum ar fi al nostru google.ro Un monopol pe o piaţă concurenţială, evident că nu putea ajunge unde este acum decât prin calitate, cercetare, concentrare, perfecţiune. Or mai fi şi altele, dar astea mi-au venit acum în cap. Cine nu a auzit de Google, nu are nevoie de Internet. Cu toate astea, în cazul meu, deşi foloseam aproape în mod exclusiv Google pentru căutări, târziu am aflat nişte detalii utile, pentru căutările pe Google, cum ar fi:

  • toate cuvintele sunt importante – dacă vrei să cauţi pagini despre pauză şi relaxare scrie pauză relaxare pentru că şi nu este important. În plus, dacă îl adaugi în căutare, Google îţi va returna numai paginile care conţin şi „şi”. Poate n-am dat un exemplu inspirat, dar sigur ai înţeles ideea;
  • excepţia la regula anterioară sunt cuvintele stop, de genul .com sau http, pe care motorul le sare din căutare datorită faptului că sunt mult prea comune. În cazul în care vrei să le ia în considerare poţi folosi semnul „+” cu un spaţiu înainte, dar fără nici un spaţiu după,  cum ar fi „domeniu +.com”;
  • nu ia în considerare diacriticele, deci pauză şi pauza sunt identice pentru căutarea ta;
  • nu sunt imporatnte literele mari sau mici, totul e mic pentru Google. Mi se pare normal pentru cât de mare este el, aşa că Pauza, pauza şi paUZa sunt aceleaşi pentru el;
  • foloseşte cât mai puţine cuvinte pentru a avea o marjă mare de rezultate sau mai multe pentru a-ţi limita rezultatele căutării. A doua variantă este bună doar când eşti sigur că fiecare cuvânt din ceea ce cauţi este cel potrivit;
  • căutarea pe expresii o poţi realiza prin folosirea ghilimelelor, adică dacă vrei să gaseşti pagini care să conţină fix „pauza de relaxare„, păi atunci îi pui lui Google şi ghilimelele. În cazul ăsta, nu ai avea în lista de rezultate pauza mea de relaxare, aşa că ai grijă cum le foloseşti să nu pierzi pagini importante 🙂
  • steluţa magică, adică „*”, te poate ajuta atunci când ai un cuvânt sau o propoziţie pe care chiar vrei să-o găseşti şi vrei să afli ce pagini conţin combinaţii ale expresiei cu alţi termeni pe care nu-i cunoşti, de exemplu căutând după „pauza de * ” vei găsi pauza de cafea, pauza de bere, pauza de ceai, pauza de ţigară etc.;
  • numai într-un site – ştii că pagina care te interesază este pe pauzamea.ro, dar nu mai ştii care era, atunci bagi în gura lu’ Google site:pauzamea.ro Nu pune spaţiu după „:” dacă vrei să meargă;
  • legături către un site – vrei să vezi cine are legături indexate de Google către un anumit site, nimic mai simplu, bagi link: şi numele domeniului care te interesează, cum ar fi link:pauzamea.ro Din păcate pentru mine, abia am intrat în indexare, aşa că la link:pauzamea.ro nu e nici un rezultat, momentan. Ai un blog? Puuneeee-mi şi miiie un liiiiiink te roog să am şi eu ce exemple să dau aici. Ar mai fi relevant se pare şi folosirea domeniului cu şi fără „www.” care cică ar da şi rezultate diferite;
  • alţi operatori definiţi, cum ar fi cache, related, inurl etc. despre care poţi citi aici.
  • şi cu siguranţă alte chestii pe care nu le ştiu sau pe care le-am uitat. Dacă mai ai ceva util, adaugă te rog printr-un comentariu.

Google mail

Gmail sau punctul G al serviciilor de poştă electronică gratuită. Din câte îmi aduc eu aminte ei au împins destul de tare în sus limita de spaţiu disponibil pentru fiecare utilizator. O chestie care-mi place şi mi se pare foarte utilă este că oferă suport pentru POP şi SMTP. Asta înseamnă că poţi avea mesajele din contul Gmail în programul cu care-ţi citeşti mailurile (eu folosesc de exemplu Thunderbird, dar sunt o grămadă de alte programe. Ai o listă-top făcută de about.com care te poate ajuta să-ţi alegi ce-ţi trebuie şi place).

Google Reader

Google Reader este instrumentul care-ţi poate face viaţa mai uşoară cu cititul feedurilor RSS. Eu îl folosesc pentru că mi se pare foarte util când lucrezi pe mai multe calculatoare. Dacă aş citi feedurile RSS într-un program, ar trebui să le înscriu pe toate pe fiecare calculator. Aşa, intru pe net, de oriunde, oricând, şi ţup în Reader am tot ce-mi trebuie. Dacă încă nu foloseşti RSSul, chiar îţi recomand să te documentezi. Până o să scriu un articol despre asta, uite aici nişte informaţii.

Google Translate

Un serviciu gratuit şi la îndemână pentru traduceri nepretenţioase. Mi s-a întâmplat de mai multe ori să cadă vreun client din pat şi să-mi scrie ba în germană, ba în spaniolă, şi atunci Google m-a scos din întuneric. Încearcă-l şi tu.

Google Groups

Chiar dacă grădina lui Dumnezeu este mare, chiar dacă unii au sărit gardul, poţi găsi alte persoane care să împărtăşească aceleaşi interese cu tine, sau persoane care să te ajute în rezolvarea unor probleme. Eu de exemplu a avut o problemă cu scrierea cu diacritice în WordPress, pe care am rezolvat-o şi explicat-o în articolul ăsta, iar când am căutat rezolvări la problemele pe care le aveam, am găsit un grup Google care m-a ajutat foarte mult.

Google Images

Cât de simplu a făcut Google Images să găseşti chiar ce vrei. Pe mine m-a ajutat de multe ori şi ups, ia uite am uitat să caut o imagine pentru articolul ăsta. Ia stai să văd ce găsesc pe Google de Google. Şi gata, rezolvat în 15 secunde, aşa a apărut imaginea de la începutul articoluluiiii.

Google Earth

Nu pot spune că imi va lipsi foarte mult, dar totuşi este interesant să-ţi poţi vedea lumea aşa cum e ea de undeva din spaţiu. Vorba reclamei: dă matale zum! E interesant să văd chiar unde locuieşte un prieten din Portugalia de exemplu. Face spaţiul să nu mai pară o barieră aşa mare. Acum ai şi posibilitatea să explorezi fundul (momentan doar al) oceanelor, în curând cine ştie al mai cui…

Google Maps

Nu te mai scoate nimeni la tablă sau hartă la vârsta ta, sau chiar dacă te scoate, Google Maps îţi face viaţa mai uşoară. Nu mai punem că-ţi poţi pregăti şi ruta Bucureşti-Paris, că tot vrei să-ţi faci planuri de concediu şi s-a ieftinit şi benzina, aia e. O extensie interesantă este şi Latitude serviciul Google despre care am scris în articolul Unde mi-e gagica? Ştie Google.

Google Chrome

Acuma chiar n-ar fi corect să spun că mi-ar lipsi că de abia l-am instalat şi încă îl mai las să se coacă puţin, să crească nişte plugin-uri pe el, dar oricum, mi se pare un browser foarte interesant. Îmi place că încarcă repede pagina, că are spaţiu mult pentru conţinutul paginii şi că în momentul în care deschizi un tab îţi face el nişte chestii vizuale cu ce ar putea să te intereseze, adică topul celor mai accesate adrese etc. Cred că în scurt timp Google Chrome se va uita de la egal la egal cu Firefox. Nu-l ai încă? Ia-l de aici.

Google Webmaster Tools

Dacă ai un blog sau un site de orice fel, Webmaster Tools ar trebui să-ţi fie foarte util. E ca şi cum ţi-ar spune Google părerea lui de site-ul tău. Şi vorba aia, e o părere avizată. Îţi înscrii blogul, îi demonstrezi că este al tău şi după aia îl poţi întreba pe doctor Google cum stai cu căutările, cu indexările, cu sitemap-urile şi altele. Dacă nu l-ai folosit până acum, îţi recomand să o faci de acum înainte.

Google Analytics

Buun. Şi mi-am făcut blog. Şi nu-mi place să vorbesc de unu’ singur. Şi vreau să văd cine îmi vizitează site-ul, ce browser are, cam pe la ce ore intră, prin ce cuvinte cheie a venit, pe unde a plecat etc. Asta şi mult mai multe face Google Analytics şi face gratis. Şi face bine.

Google Keyword Tool

Tot citind despre importanţa cuvintelor cheie şi a metodelor de optimizare a paginilor pentru motoarele de căutare, mi-a devenit din ce în ce mai greu să rămân ignorant, aşa că am început să-mi pun problema ce cuvinte ar fi mai bine să aleg pentru a prezenta o idee. Cu siguranţă că articolul ăsta nu este un exemplu de optimizare corectă, mai ales că un cuvânt ca Google făcut keyword e o gămălie în carul cu fân. Oricum, dacă te interesează să vezi ce-ţi sugerează Google ca fiind un cuvânt cheie bun şi cam cum au evoluat căutările utilizatorilor pe el, intră pe Google Keyword Tool şi vei afla.

Google haios

Dacă nu ar fi ajuns aşa de departe cu siguranţă că nu ar fi apărut şi parodii Google, cum ar fi astea două cu Chuck Norris şi Google Rromales. Aia cu Chuck Norris e chiar tare şi o faci aşa:

  1. intri pe google.ro şi pui la căutare google chuck norris
  2. faci click pe „I’m feeling lucky”;
  3. tadaaa.

Ca să nu te mai chinui cu cei trei paşi, poţi face clic direct aici. Mai există o grămadă de chestii haioase pe aceeaşi te mă ca astea de aici.

Mai sunt şi alte servicii Google cu siguranţă, ca AdSense cu care fac unii bani şi întregul arsenal din Google Labs. Eu n-am ajuns la aşa ceva deci nu le-aş duce dorul. Ţie ce ţi-ar lipsi mai mult?

Update: în urma comentariului lui waven, adaug aici şi antidotul la Google ca să ne lăsăm chiar dependenţi…

Free


9 răspunsuri la “Lumea fără Google”

  1. @gofaz: da, pamantu s-ar invarti, dar cat timp ti-ar lua sa te obisnuiesti cu alte deprinderi comportamentale pe alte servicii 😉

  2. Lumea fără Google | Pauza mea de relaxare…

    Lumea fara Google ar fi diferita cam 2 minute pana cand gasim alt motor de cautare aproximativ la fel de decent.Ce ar lipsi mai mult ar fi Google Earth, Google Translate si poate cateva altele..dar Pamantul s-ar invarti cam pe acelasi ax…

  3. Că bine că zici. Am devenit dependenţi de google. Îţi dai seama, făr’ Google cred că ne-am prăpădi din punct de vedere informaţional.

  4. 1. GMail – folosit de pe vremea când se dădea pe invitaţie 🙂
    2. GReader – aproape 200 de bloguri de urmărit oricând, oriunde. Priceless!
    3. GSpace – 2GB de găzduire online free oferit de Google.
    4. GDocs – alternativă la clasicul Office cu plusuri şi minusuri.
    5. GCalendar – alerte prin SMS ca să nu mai uiţi ever!
    … şi (din ce în ce mai) multe altele!

  5. 1) Motorul de căutare optimizat pentru pagini româneşti (Google.ro)

    2) GMail. Faptul că a oferit de la început POP3 m-a făcut să renunţ la serviciul similar de la Yahoo.

    3) Serviciile online de la Google traduse în română. Nu sînt cele mai fericite traduceri, dar sînt superioare celor de la MS şi sînt bune pentru multă lume care nu ştie engleza sau vor să folosească situri localizate în limba maternă.

Lasă un răspuns